Politika

američki ministar obrane

Mattis: SAD svjestan doprinosa Hrvatske NATO-u

Mattis: SAD svjestan doprinosa Hrvatske NATO-u
Petar Glebov/PIXSELL

Pohvalio je Hrvatsku vojsku riječima: "Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja"

Sjedinjene Države svjesne su doprinosa koji NATO-u daje Hrvatska, mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije, izjavio je u petak u Zagrebu američki ministar obrane James Mattis na bilateralnom sastanku sa svojim hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem prije početka posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje u Zagrebu, priopćio je MORH.

"Sjedinjene Američke Države svjesne su hrvatskog doprinosa NATO-u. Kao što sam prije godinu dana rekao u Pentagonu, ponovit ću i danas u Zagrebu, Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije", rekao je Mattis.

Pohvalio je Hrvatsku vojsku riječima: "Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja".

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je na sastanku kako je posjet američkog ministra obrane "potvrda partnerstva i prijateljstva SAD-a i Republike Hrvatske". "SAD ostaje naš najvažniji strateški partner u području sigurnosti i obrane, a NATO temelj naše sigurnosti", naglasio je.

Američkom ministru Krstičević je zahvalio na donacijama koje su uvelike povećale hrvatske obrambene sposobnosti. "Budite uvjereni da će u značajnoj mjeri biti upotrebljene za ostvarenje naših zajedničkih ciljeva", poručio je.

Mattis je podržao projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona F16 od Izraela kazavši da je Hrvatska izabrala dobrog partnera.

Krstičević je američkom ministru zahvalio na potpori tom projektu, istaknuvši pritom kako je to izvrsna prigoda za stvaranje partnerskog odnosa između SAD-a, Izraela i Hrvatske.

Naglasio je i kako je Hrvatska prepoznaje važnost pravedne raspodjele tereta te da je stoga "donijela plan dostizanja 2 posto i 20 posto za opremanje i modernizaciju, što nije bilo lako. Isto tako, nije bilo lako ni podići obrambeni proračun, ali smo uz punu potporu premijera Andreja Plenkovića uspjeli".

Krstičević je podsjetio i na mirovne misije i operacije u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, naglasivši kako se razmještaj hrvatskih snaga u određenom razdoblju povećao za tri puta, na gotovo 500 pripadnika.

Rekao je i kako Hrvatska teži stabilnosti jugoistoka Europe pri čemu su Sjedinjene Države značajan faktor.

Uoči početka bilateralnog sastanka ministar Krstičević američkom je ministru obrane uručio dres hrvatske nogometne reprezentacije, stoji u priopćenju.


Reci što misliš!