Politika

reforme su neophodne

Što nam nakon ljeta donosi politička jesen?

Što nam nakon ljeta donosi politička jesen?
Robert Anic/PIXSELL

Sabor je svoj rad za ovo ljeto zaključio sredinom srpnja, dok će Banski dvori pauzu od sjednica uzeti tradicionalno oko Dana domovinske zahvalnosti, ovaj put od 2. do 22.kolovoza. Većina političara tvrdi da im je ljeto više radno no opuštajuće, a opuštajuća svakako neće biti jesen koja donosi mnogo toga.

Nakon ljeta koje je tradicionalno bez velikih odluka, jesen bi trebala biti druga priča. Neke od važnih reformi koje Hrvatska treba provesti s početkom jeseni trebale biti i donesene.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti raspravljen je i upućen u saborsku proceduru, čeka izglasavanje. On je dio reforme zdravstvenog sustava koja bi trebala donijeti objedinjavanje bolnica, racionalizaciju troškova i smanjenje cijene lijekova.

Troškovi zdravstvenog sustava moraju se smanjiti, način na koji se to planira učiniti nikako se ne sviđa liječnicima koji su zbog zakona i prosvjedovali. Primio ih je tada ministar zdravstva, Milan Kujundžić.

Neriješen je i dug bolnica veledrogerijama koje su upozorile da on iznosi više od 2 milijarde kuna, te da je od početka godine do lipnja on narastao za 500 milijuna kuna. Veliku buru u javnosti digla je najava jedne od najvažnijih reformi, one mirovinske.

Premijer Andrej Plenković je poručio da nema govora o demontiranju drugog stupa, a oporbi koja je žestoko kritizirala, kratko poručio, neka kritizira.

Donošenje paketa zakona mirovinske reforme najavljen je za 6.rujna. Početkom iduće godine stižu i najavljena porezna rasterećenja vezana uz PDV i rasterećenje rada, sigurna je stvar kako sada stvari stoje smanjenje PDV-a za 1 posto s početkom 2019.-te.

Detaljnije je o poreznoj reformi obećao tijekom ovoga mjeseca, kada će ona i u javnu raspravu, a neke bi porezne promjene trebale "startati" već u rujnu. Smatra da potrebe za rebalansom proračuna neće biti.

Još se čeka i na Obiteljski zakon. Prvi pokušaj nacrta je završio neslavno, drugi pokušaj je digao dosta prašine. Dugo traje dogovor s koalicijskim partnerima,a u intervjuu za Media servis resorna ministrica Nada Murganić odgovarala je na pitanje kada će Zakon napokon ugledati svjetlo dana u svom finalnom obliku?

"Svjesni smo činjenice da se to pretvorilo u jedan ozbiljni politički problem i tu radimo zaista na jednom usaglašavanju", istaknula je Murganić.

Kada je nedavno izglasana nagodba o Agrokor sreći glavnih aktera ove priče nije bilo kraja. Posao izvanredne uprave još, međutim, nije gotov, trajat će svakako do kraja godine, ako ne i dio iduće, dakle kroz cijelu jesen. Sada je fokus na budućnost, a što to znači pojašnjava zamjenica izvanrednog povjerenika, Irena Weber.

"Fokusiramo se na povećanje profitabilnosti. Na povećanje prihoda i na povećanje efikasnosti svih operativnih kompanija", poručila je Weber. Jesen će donijeti i odluku o referendumskim inicijativama "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje".

 


Reci što misliš!