Politika

ljudi moji je li to moguće?

Vlada smanjuje broj agencija, zavoda, instituta...

Vlada smanjuje broj agencija, zavoda, instituta...
Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima "u cilju racionalizacije državne uprave".


Riječ je o 54 tijela koja bi se trebala ukinuti ili spojiti s ministarstvima ili drugim društvima: od agencija s više od 600 zaposlenih do društava sa samo dvoje zaposlenika, rekao je premijer Andrej Plenković.

"Cilj je učinkovita, brza, jednostavna i transparentna javna uprava", istaknuo je Plenković te dodao da će nadležna ministarstva nakon današnjeg zaključka pristupiti daljnjim koracima kako bi poduzela zakonske i druge promjene za smanjenje broja tijela.

"To će biti ozbiljna i kvalitetna reforma koja će dovesti do racionalizacije državne uprave i tijela s javnim ovlastima na korist hrvatskih građana i imati i određene financijske uštede", ocijenio je premijer.

Prema dokumentu objavljenu na stranicama Vlade, od 1. siječnja 2019. ukida se Tvornica željezničkih vozila Gredelj d.o.o. u stečaju i Proizvodnja-regeneracija d.o.o. u stečaju, prodaje se HP Produkcija d.o.o., a gase Odašiljači i veze BIH d.o.o.

Kada se steknu uvjeti, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka potpast će pod Ministarstvo financija.

Vlada je prihvatila i prioritete za djelovanje u institucijama Europske unije tijekom austrijskog predsjedanja Vijećem EU.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je kako je u području sigurnosti ulazak Hrvatske u Schengen na prvom mjestu s obzirom na dugačku vanjsku granicu. Dodala je za Vladu važno i pitanje gospodarskog razvoja i prosperiteta, kao i perspektiva jugoistočne Europe odnosno pitanje budućnosti Bosne i Hercegovine i drugih država u okruženju.

Na sjednici je prihvaćeno i privremeno izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godini.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako ove godine nije bilo smrtno stradalih osoba u gašenju požara te kako je razvidno veliko smanjenje požara i opožarenog područja u odnosu na 2017..

"Razlog tome je uglavnom veća količina oborina i nemogućnosti spaljivanja korova na otvorenom prostoru, ali i splet mjera koje su rezultirale organizacijskim prilagodbama", dodao je.

Ministar obrane Damir Krstičević izvijestio je da je u gašenju ove godine sudjeluje šest kanadera, šest Airtractora i dva helikoptera, a od kopnenih snaga osam protupožarnih vodova s 200 obučenih pripadnika, s mogućnošću porasta snaga za još 1.000 vojnika. Mornaričke snage sudjeluju s dva desantna broda i dvije gumene brodice. Ove godine, dodao je, po prvi put je uključena i bespilotna letjelica za izviđanja.

Unatoč lakšoj protupožarnoj sezoni, Vlada je pozvala građane na oprez i odgovorno ponašanje.

Za troškove komemoracije i ispraćaja glazbenog umjetnika Olivera Dragojevića, Vlada je odobrila 91. 576 kuna iz proračunskih rezervi

Na teret državnog proračuna preuzela je teret podmirenja obveza koje Ministarstvo turizma ima prema Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) temeljem sudske presude od prošle godine u iznosu od 56,4 milijuna kuna.

Kako je pojasnio ministar financija Zdravko Marić, riječ je o sporu starom 15 godina, a iznos od najmanje 22,9 milijuna kuna glavnice bit će isplaćen HNS-u ove godine , dio zateznih kamate od 11,7 milijuna kuna u 2019. a dio od 11,7 milijuna u 2020. Iznos od preostalih 10 milijuna kuna HNS se odrekao.


Reci što misliš!