Politika

oporba sumnja

Hoće li Vlada izdržati cijeli mandat?

Hoće li Vlada izdržati cijeli mandat?
Goran Stanzl/PIXSELL

Ni velika kriza u Agrokoru, ni afera Hotmail ni smjena Martine Dalić, ni desna struja unutar HDZ-a koja mu nije sklona- ništa od toga nije ozbiljno uzdrmalo premijera Andreja Plenkovića. Hrvatska je prema životnom standardu i dalje na začelju Europske unije, ali na izbore, čini se, nećemo tako skoro ići.

Vlada je otišla na kolektivni godišnji odmor, a u ovome trenutku čini se najstabilnija u nešto manje od dvije godine premijerskog mandata Andreja Plenković.

Pa iako nema spektakularne rezultate, iako se mladi obrazovani ljudi i dalje masovno iseljavanju iz Hrvatske, čak i u oporbi vjeruju da neće biti prijevremenih izbora i da će ova garnitura u Banskim dvorima izdržati puni, četverogodišnji mandat.

Ni velika kriza u Agrokoru, ni afera Hotmail ni smjena Martine Dalić, ni desna struja unutar HDZ-a koja mu nije sklona- ništa od toga nije ozbiljno uzdrmalo premijera Andreja Plenkovića.

Hrvatska je prema životnom standardu i dalje na začelju Europske unije, ali na izbore, čini se, nećemo tako skoro ići.

Smatraju to i Mostovci, koji su raskinuli vladajući koaliciju s HDZ-om i prebacili se u oporbu. Kažu, stranke koje sada participiraju u vlasti neće svojom voljom napustiti fotelje. Nikola Grmoja:

"Sam Plenković, mislim da nema smisla da ide na nekakve nove izbore, jer sa 27 posto može dobiti jedino puno manje mandata nego što HDZ ima sada. A nema baš baš nekog koalicijskog potencijala, tako da će HDZ u perspektivi jako teško sastaviti bilo kakvu Vladu. I mislim da je jedino realno da se čvrsto drže na okupu. A HNS nema neke perspektive političke, tako da mislim da će Vlada opstati do kraja", izjavio je za Media servis saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Ako se to dogodi, bit će to dijelom i zasluga nedovoljno dobre oporbe. Posebno se to odnosi na vodeću oporbenu stranku: SDP-ovci se guše u unutarstranačkim sukobima, Davor Bernardić nema autoritet šefa stranke, a neke od najprepoznatljivijih članova stranke dao je suspendirati. Sve to ide na ruku premijeru Plenkoviću.

"Što se nas tiče, na sljedećim izborima kad god oni bili, mi moramo biti bolji od HDZ-a, moramo biti bolja alternativa svim građanima Republike Hrvatske kako bi nam dali prilike da vodimo zemlju u narednom mandatu. Ja ću raditi sve što mogu da se to ostvari", izjavio je saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras.

Kaže za Media servis SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras. Koliko je za neuvjerljivi oporbeni status socijaldemokrata odgovoran Davor Bernardić, ipak ne želi konkretno odgovoriti.

"Ovo je pitanje koje morate postaviti onome tko je najodgovorniji. Što se tiče mene, moja je želja da stranka bude bolja i na tome ću raditi. A s obzirom da nisam predsjednik SDP-a, ovo pitanje koje ste sada postavili, je pitanje za njega", rekao je za Media servis Gordan Maras.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš za Media servis kaže- Vlada nema gotovo nikakvih rezultata, pogonsko gorivo uglavnom joj je - populizam.

"Ne samo populizam, nego i na određeni način imate loš proizvod, ali odličan omot. To vam je omot krasan, imate lijepu mašnu, a kad to sve razmotate, unutra nema ništa. I to su vam te reforme Vlade. Ali ja već neko vrijeme govorim i to mogu ponoviti, ja sam uvjerena da će Plenkovićeva Vlada izdržati četiri godine", rekla je za Media servis Anka Mrak Taritaš.

I to zato, tvrdi, što je Plenkovićevim koalicijskim partnerima jedini cilj - ostanak na vlasti.

"I bez obzira što su se u jednom času uzjogunili, apsolutno imate priliku i vi i ja vidjeti da podržavaju Plenkovića i sve njegove mjere. Tako da sam ja uvjerena, bez obzira što su najave nekih prijevremenih izbora, tih prijevremenih izbora neće biti", istaknula je Anka Mrak Taritaš.

Ne bude li iznenađena i političkih potresa u Banskim dvorima, na redovne ćemo parlamentarne izbore tek u drugoj polovici 2020.
 


Reci što misliš!