Politika

Ministar Marić u Zadru o poreznoj reformi

Ministar Marić u Zadru o poreznoj reformi
Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo financija uputilo je u javnu raspravu paket od čak devet zakona, kojima predlaže niz izmjena u području poreza i doprinosa. Porezna osnovica plaće na koju će se plaćati niži porez od 24% podignula bi se sa sadašnjih 17.500 kuna na mjesec na 30.000 kuna.

Uz ostalo, ukinut će se dva doprinosa na plaće, a povećati doprinos za zdravstveno osiguranje s 15 na 16,5 posto, te smanjiti porez na nekretnine sa sadašnjih četiri posto na tri posto. Od 2020. godine opća stopa PDV-a iznosit će 24 umjesto sadašnjih 25 posto.

Primjena niže stope PDV-a od 13 posto proširit će se od 1. siječnja 2019. i na dječje pelene te na svježe meso, ribu, voće i povrće Prema projekcijama, zbog smanjenja doprinosa na plaće, u državni će se proračun na godinu uplatiti 900 milijuna kuna manje, zbog smanjenja poreza na nekretnine oko 100 milijuna, a zbog proširenja primjene niže stope PDV-a od 13 posto oko milijardu i 400 milijuna kuna manje.

Kako je najavljeno o temi novih poreznih rasterećenja u sklopu porezne reforme, ministar financija Zdravko Marić dat će u Zadru u 11 sati i 30 minuta izjavu za novinare.


Reci što misliš!