Politika

tri fiskalna pravila

Sabor u petak o novom zakonu o fisklanoj odgovornosti

Sabor u petak o novom zakonu o fisklanoj odgovornosti
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak će raspravljati o Vladinu prijedlogu novog zakona o fiskalnoj odgovornosti, kojim se, umjesto jednog, uvode tri fiskalna pravila - strukturnog salda, rashoda i javnog duga - te nastavlja jačati neovisnost Povjerenstva za fiskalnu politiku

Novim se zakonom, objasnio je ministar financija Zdravko Marić, Hrvatska potpuno usklađuje s obvezama iz Pakta o stabilnosti i rastu, ali i implementira sve što smo proteklih godina spoznali i iskusili u smislu upravljanja javnim financijama.

Predloženim zakonom, Povjerenstvo za fiskalnu politiku se određuje kao stalno, neovisno i samostalno tijelo. Predsjednika Povjerenstva ubuduće bi se biralo javnim natječajem, a njegovi bi članovi bili predstavnici Državnog ureda za reviziju, Hrvatske narodne banke, Ekonomskog instituta Zagreb, Instituta za javne financije te ekonomskih i pravnih fakulteta. U Povjerenstvu više ne bi bilo predstavnika Sabora što bi, također, jačalo njegovu neovisnost.

Predsjednika i članove Povjerenstva imenovao bi Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za financije i državni proračun.

Uloga Povjerenstva je i da Vladu, ako dođe do određenih odstupanja bilo u primjeni fiskalnih pravila, bilo odstupanja makroekonomskih projekcija RH u odnosu na projekcije Europske komisije, "upozori, traži očitovanje ili čak i određena postupanja kako bi se te diskrepancije izmirile i iznivelirale.


Reci što misliš!