Politika

podnio izvješće saboru

Plenković: Vladine reforme već daju konkretne rezultate

Plenković: Vladine reforme već daju konkretne rezultate
Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u srijedu je, podnoseći Hrvatskom saboru, izvješće o radu svoje Vlade u drugoj godini mandata, ocijenio kako Vladine reforme već daju konkretne rezultate.

"Svjesni smo da su negdje rezultati brži, a da je negdje potrebno više vremena, ali sasvim je jasno da reforme koje provodimo već daju konkretne rezultate na gospodarskoj, političkoj i društvenoj razini", rekao je premijer koji je svoje godišnje izvješće Saboru predstavio kroz četiri tematska područja: Jačanje vladavine prava, Konkurentnije gospodarstvo i ravnomjerniji razvoj, Zaštita obitelji, tolerantnog i pravednog društva te Jaka i sigurnija Hrvatska u Europi i svijetu.

Plenković je ocijenio kako je njegova Vlada u drugoj godini mandata osigurala političku i gospodarsku stabilnost, nastavila i započela s promjenama koji život sugrađana čine kvalitetnijim.

"Izgradnja uređenijeg društva i poticajnog gospodarskog okruženja danas je važnija nego ikad ako bi reformama i posvećenim radom u narednom vremenu uhvatili korak s državama koje su u EU ušli gotovo desetljeće prije nas", rekao je.

Podsjetio je u kojim je okolnostima njegova Vlada preuzela vlast: podijeljeno društvo, politička nestabilnost, visoka nezaposlenost, negativni demografski trendovi, velik broj blokiranih, a uz sve to došla je i kriza sistemskih razmjera u Agrokoru.

Premijer je istaknuo kako njegova Vlada gospodarski rast nastoji ostvariti kroz trokut: strukturne promjene, investicije i odgovorna fiskalna politika.

"Drugim riječima, moramo bolje raditi, više ulagati i mudrije upravljati proračunom", naglasio je.

Poručio je i kako Vlada, premda djeluje u ozračju u kojem se širi pesimizam i defetizam, predanim radom i postupnom transformacijom društva, želi ljudima vratiti potreban optimizam

Izrazio je zadovoljstvo da svih osmero zastupnika nacionalnih manjina podržava Vladu, da se u partnerskom odnosu radi na ostvarivanju operativnih programa za manjine.

Vlada, istaknuo je, štiti i unaprjeđuje manjinska prava, usprkos njihovom sve glasnijem propitivanju. Inicijative koje žele smanjiti prava manjina podrivaju dosegnute demokratske standarde i Vlada se tome protivi, poručio je Plenković.


Reci što misliš!