Politika

protiv kujundžićevog prijedloga

Kosor: HSLS je protiv poskupljenja duhana i alkohola i dizanja doprinosa za zdravstvo

Kosor: HSLS je protiv poskupljenja duhana i alkohola i dizanja doprinosa za zdravstvo
Borna Filic/PIXSELL

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u četvrtak je u Saboru novinarima izjavio da je apsolutno protiv poskupljenja duhana i alkohola te da vjeruje da takav prijedlog u Sabor nikada neće ni doći.

„Osim šverca migranata imat ćemo i šverc duhana i alkohola na granici s BiH, a mislim da to nikome nije u interesu“, kazao je.

Istaknuo je da je HSLS i protiv dizanja doprinosa u zdravstvu na 16,5 posto što je, kazao je, rekao predsjedniku Vlade na zadnjem koalicijskom sastanku. HSLS, iako partner u vladajućoj većini, glasao je protiv onoga s čim se nije slagao, rekao je, što će se vidjeti i idući tjedan na glasanju o povećanju doprinosa na zdravstvo.

„Nijedna Vlada zadnjih nekoliko mandata nije dizala doprinose, čak ih je i smanjivala, posebno u zdravstvu s 15 na 13,5 posto. Nema smisla da pučko-liberalna koalicija diže doprinose. To se ne radi nigdje u Europi pa ne treba ni u Hrvatskoj. Treba racionalizirati poslovanje ukupnog zdravstva, a, s druge strane, ne treba dizati nikakve trošarine na duhan i alkohol jer ćemo onda biti duplo skuplji od susjednih zemalja i samo ćemo poticati šverc između Hrvatske i BiH“, smatra Kosor.

Iako kritizira prijedloge ministra zdravstva Milana Kujundžića, Kosor je najavio da će u raspravi o njegovu opozivu biti korektan koalicijski partner i glasati protiv.

Nije htio komentirati neslužbene informacije o nedovoljnom broju potpisa za raspisivanje dva referenduma, rekavši da će pričekati službene informacije kada Ministarstvo i povjerenstvo završe posao i objave rezultate.

Osvrnuo se na subotnji prosvjed u Vukovaru za koji smatra da će „očito biti politički, možda ne zahvaljujući gospodinu (Ivanu) Penavi nego nekim drugim akterima koji će tamo ići“. Ne misli da će prosvjed biti politički zahvaljujući Vladi i njezinim potezima jer „Vlada nije pravosuđe ni DORH“.

„Ljudi moraju shvatiti da se, ako smo za podjelu vlasti, izvršna vlast ne može miješati u rad pravosuđa i Državnog odvjetništva i moramo poštovati da te institucije same rade svoj posao. Rade li ga one dobro? Po mom mišljenju - ne, a mi moramo poticati te institucije da samostalno bolje rade svoj posao“, poručio je Kosor, dodavši da Vlada ne može naređivati pravosuđu ili DORH-u kako će raditi.

„Vlada je u komunizmu naređivala istražnim i pravosudnim tijelima što će raditi, a sada živimo u demokraciji i očekujemo od tih tijela da potpuno autonomno i samostalno rade svoj posao“, kazao je, naglasivši da ni kao građanin ni kao dobrovoljac Domovinskog rata nije zadovoljan. Dodao je da moramo istražiti sve zločine koji su se dogodili, i one nad Hrvatima i nad pripadnicima drugih naroda.

Komentirajući nestanak spisa iz DORH-a i poziciju Milijana Brkića, Kosor je kazao da u Hrvatskoj postoji paralelni obavještajno-policijsko-politički sustav.

„Ako je sada došlo vrijeme za obračun s takvim sustavom, ja ga apsolutno podržavam“, izričit je Kosor. Poziciju Brkića nije htio komentirati uz objašnjenje da su svi nevini dok im se drugačije ne dokaže, ali je ponovio u Hrvatskoj već 25 godina imamo policijsko-obavještajno-politički paralelni sustav.


Reci što misliš!