Politika

makedonija ili sjeverna makedonija?

Promjena imena u Makedoniji: Ključni dan u parlamentu u ponedjeljak

Promjena imena u Makedoniji: Ključni dan u parlamentu u ponedjeljak

Makedonski parlament odlučuje u ponedjeljak o ratificiranju sporazuma s Grčkom kojim se predviđa preimenovanje zemlje u "Republiku Sjevernu Makedoniju".

Veliki je to izazov za socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva koji je taj sporazum sklopio u lipnju s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom. Uz podršku stranaka albanske manjine (20 do 25 posto na 2,1 milijuna stanovnika), njegova koalicija ne raspolaže većinom od dvije trećine za amandman Ustavu. Mora uvjeriti desetak zastupnika desne oporbe. 

Od nezavisnosti svojeg malog susjeda 1991., Grčka smatra da se "Makedonija" može odnositi samo na njezinu sjevernu pokrajinu oko Soluna. Stavlja veto na ulazak te male balkanske zemlje u NATO i blokira pregovore o prijemu u Europsku uniju. 

Referendum 30. rujna koji je makedonska vlada zamislila konzultativnim nije dao jasan odgovor niti ponudio snažni politički legitimitet Zoranu Zaevu za privlačenje oporbenih zastupnika koje bi želio uvjeriti da ne dovedu u opasnost vezivanje uz Zapad te siromašne balkanske zemlje. 

"Da" je izglasan s više od 90 posto ali gotovo dvije trećina glasača nije izašlo na birališta, a apstinenciji su kumovale zastarjele liste, snažna dijaspora ali i bojkot velikog dijela oporbe.


Reci što misliš!