Politika

intervju na novoj tv

Predsjednica: Hrvatska javnost se previše bavi aferama

Predsjednica: Hrvatska javnost se previše bavi aferama
Pixell

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da se hrvatska javnost previše bavi aferama te kazala da je njezina obaveza raditi na poboljšavanju životnih uvjeta i na povećanju životnog optimizma građana.

U intervjuu za Dnevnik Nove TV u četvrtak navečer Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da je nakon svoga povratka iz SAD-a razgovarala o tzv. sms aferi s osobama s kojima može razgovarati u okviru svojih ustavnih ovlasti, kao i s premijerom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Jandrokovićem, te da je zaključila da u ovom trenutku nema potrebe za njezinom reakcijom, primjerice za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Zaključila sam da u ovom trenutku nema ugroze za nacionalnu sigurnost i da nema ugroze stabilnosti institucija, što je jedna od mojih ustavnih ovlasti, kazala je. U ovom trenutku riječ je o policijsko-pravosudnoj istrazi koju treba ostaviti pravosudnim tijelima da u potpunosti istraže sve činjenice i da temeljem toga eventualno pokrenu postupke, kazala je.

Ona je kazala da je kao predsjednicu zabrinjava curenje informacija iz državnih ustanova, ali je dodala da njih trebaju istražiti i sankcionirati same državne ustanove te da se ona u to "apsolutno ne smije petljati".

"Ne smijem i ne radim nikakav pritisak niti bi mi palo na pamet uopće zvati Državno odvjetništvo ili državnog odvjetnika i tražiti informacije o ovom slučaju dok istraga još traje" kazala je.

Insinuacije su da štitim Brkića

Predsjednica je rekla da su insinuacije da ona štiti Milijana Brkića, čije se ime spominje u aferi sms. Kazala je da je to "apsolutno netočno".

"Gospodin Milijan Brkić cijelo ovo vrijeme niti je tražio moju zaštitu, niti za to ima potrebe niti imam načina njega zaštititi. Njega i sve ostale građane treba štititi sustav koji treba omogućiti jednaka prava svima," rekla je.

Na pitanje zašto je sazvala Vijeća za nacionalnu sigurnost kad je izbila afera Agrokor, a sada nije, Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da postoji temeljna razlika između te dvije afere.

"U aferi sms iz svih podataka koje sam dobila riječ je o potencijalno kriminalnim radnjama koje treba dokazati. Dakle, fabriciranja sms-ova... U aferi Agrokor skupna visokih državnih dužnosnika koristila je neprimjerene vidove komunikacije i svjesno zaobilazila državne institucije. Komunikacije kao što je Hotmail, čiji su serveri u drugim državama, mogu se vrlo lako uhoditi i naše ih sigurnosne agencija ih nisu mogle zaštititi. Ne samo da je raspravljala o pitanjima koje su od životne važnosti za hrvatsku opstojnost, već je i pisala zakon. Održali smo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj smo donijeli zaključke kako pristupiti daljnjem osiguravanju komunikacije dužnosnika, a i o ponašanju dužnosnika na način da spriječe bilo kakav proboj," kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Može se provesti revizija nevaljanih glasova

Komentirajući stanje oko provjere potpisa referendumskih inicijativa, Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da treba imati povjerenja u institucije te da će one same dokazati jesu li zaslužile to povjerenje.

"U ovom trenutku nemam razloga vjerovati da je itko u tom postupku pokušao ikoga prevariti. Međutim, mislim da bi svima bilo u interesu da je proces bio puno transparentniji i da su u proces provjere potpisa bile uključene udruge koje su to zahtijevale, pa čak i nevladine udruge koje prate procese vladavine prava i slično. Mislim da bi to pomoglo i Vladi i Ministarstvu da može izaći pred ljude i s većom kredibilnošću reći da je sve bilo legalno," kazala je. 

"Eventualno se može provesti proces revizije, ako ništa drugo, barem onih glasova koji su proglašeni nevaljalim iz bilo kojih razloga. I da se tim udrugama pruži prigoda, da se objasni, da se provjere je li to stvarno tako," rekla je predsjednica.

Treba ubrzati rad pravosuđa

Za prosvjed u Vukovaru je kazala da je bio posve legalan i u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Smatra da prosvjed nije trebalo politizirati jer se tražili pravdu za sve žrtve. Ratni zločin ne zastarijeva i ljudi imaju pravo tražiti ubrzanje tih postupaka. Treba ubrzati rad pravosuđa, kazala je predsjednica Grabar Kitarović i izrazila razumijevanje za ljude koji su prošli grozne traume.

Ocijenila je da se gradonačelnik Ivana Penava trudi zadržati i privući ljude u Vukovar, te se koncentrirati se na životna pitanja. "Ono što ne želim i vjerujem da niti gradonačelnik Penava niti organizatori prosvjeda ne žele, jest da se u svemu tome stigmatizirati cjelokupna srpska zajednica u Hrvatskoj, jer govorimo o pojedinačnim zločinima koji treba procesuirati. Dakle ne želimo narušiti ni na koji način odnose između većinskog hrvatskog naroda i manjina u Podunavlju i u drugim dijelovima Hrvatske, gdje smo toliko učinili da bi se to postiglo", kazala je.


Reci što misliš!