Politika

povećanje za 144 milijuna

Sabor u ponedjeljak o rebalansu državnog proračuna

Sabor u ponedjeljak o rebalansu državnog proračuna
Patrik Macek/Pixsell

Hrvatski sabor idućeg tjedna skupnu sjednicu počet će u ponedjeljak, umjesto uobičajene srijede, a pred zastupnicima naći će se prijedlog izmjena državnog proračuna za 2018. godinu, kojim će ukupni prihodi biti povećani za 144 milijuna kuna u odnosu na originalno planirane, te će iznositi 129,2 milijarde kuna.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako je najznačajnija promjena u rebalansu pitanje protestiranih jamstava danih Uljanik grupi, a efekt plaćanja po protestiranim jamstava procjenjuje na minimalno 2,5 milijardi kuna do kraja godine.

Rebalansom se na poreznim prihodima planira prikupiti 2,1 milijarda kuna ili 2,7 posto više nego se originalno planiralo proračunom za ovu godinu. Pritom se planiraju prihodi od PDV-a od 51,1 milijardu kuna ili 3,1 posto viši, zahvaljujući pozitivnim kretanjima u gospodarstvu i povećanju raspoloživog dohotka.

Prihodi od poreza na dobit bit će za 1,3 posto veći, odnosno u visini od 8,4 milijarde kuna, prihodi od doprinosa 2,6 posto veći ili ukupno 24,9 milijarde kuna, dok bi prihodi od administrativnih i upravnih pristojbi trebali biti 18,2 posto veći, na 4,4 milijarde kuna.

Što se tiče rashoda, oni su ukupno za ovu godinu rebalansom planirani na 131,7 milijardi kuna, što je smanjenje od 1,6 milijardi u odnosu na tekući plan.

Jamstvena pričuva povećava se s originalno planiranih 265 milijuna kuna za 2,6 milijardi kuna, pa će ukupno iznositi 2,865 milijardi kuna uslijed očekivanog aktiviranja državnih jamstava odobrenih Uljanik grupi.

 


Reci što misliš!