Politika

documenta

Srbijanska nevladina organizacija traži istragu o zločinima u Škabrnji i Nadinu

Srbijanska nevladina organizacija traži istragu o zločinima u Škabrnji i Nadinu
Filip Brala/PIXSELL

Udruga Documenta - centar za suočavanje s prošlošću priopćila je da je srbijanska organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) u ponedjeljak zatražila od Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu pokretanje istrage, na temelju kaznene prijave koju je ta udruga lani podnijela protiv pripadnika bivše JNA i Teritorijalne obrane zbog ubojstva 48 hrvatskih civila u Škabrnji i Nadinu u studenome 1991.

Iz Documente podsjećaju da se 18. i 19. studenoga navršilo točno 27 godina od zločina koji su pripadnici JNA i Teritorijalne obrane Benkovac počinili nad hrvatskim civilima u selima Škabrnja i Nadin.

Tim povodom je, kažu, srbijanska nevladina organizacija podsjetila javnost na kaznenu prijavu koju su za navedene zločine podnijeli u studenome prošle godine na adresu Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije.

U prilogu su dostavili i priopćenje FHP-a čije aktivnosti o kaznenim prijavama, navode u Documenti, imaju tim veću vrijednost jer potencijalni počinitelji ovih zločina upravo koriste činjenicu državljanstva i prebivališta u Srbij kako bi izbjegli preispitivanje kaznene odgovornosti pred hrvatskim pravosuđem.

Beogradski FHP zahtijeva od Tužiteljstva da provede "efikasnu i djelotvornu istragu o svim navodima iz kaznene prijave kako bi se prekinulo s praksom nekažnjavanja i omogućilo obiteljima žrtava da ostvare pravdu koju čekaju punih 27 godina", na temelju kaznene prijave koju su podnijeli protiv "šest identificiranih i nekoliko neidentificiranih pripadnika JNA i Teritorijalne obrane".

Ni godinu dana nakon što su podnijeli kaznenu prijavu, navode, nemaju saznanja da je Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu poduzelo bilo kakvu zakonsku radnju koja bi dovela do procesuiranja odgovornih za spomenute zločine.

"Rano ujutro 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i TO Benkovac ušli su u Škabrnju iz smjera obližnjeg sela Smilčić, koje je bilo naseljeno pretežno Srbima. Odmah po ulasku u selo, srušili su crkvu Blažene Djevice Marije, a nakon toga su na različitim mjestima u Škabrnji ubili 41 hrvatskog civila. Sutradan, u obližnjem Nadinu ubili su još sedmero civila. Većina ubijenih mještana bile su starije osobe, a među njima je bilo i 16 žena, od kojih jedna nepokretna", ističu u FHP-u.

Podsjećaju da su pred Haškim sudom za zločine u Škabrnji i Nadinu na višegodišnje kazne zatvora osuđeni Milan Martić i Milan Babić, ali "pred sudom u Srbiji ni jedan pripadnik JNA ili TO nije odgovarao za ove zločine".

Do danas, FHP je od Tužiteljstva u Beogradu dva puta zahtijevao da ga izvijesti o tome što se poduzelo kako bi se istražilo navode iz kaznene prijave, no Tužiteljstvo im nije nijednom odgovorilo.


Reci što misliš!