Politika

#intervju

Gradonačelnik Knez: Biograd je potaknuo razvoj gospodarstva i riješio prostorne probleme poduzetnika

Gradonačelnik Knez: Biograd je potaknuo razvoj gospodarstva i riješio prostorne probleme poduzetnika
Youtube

Grad Biograd se svrstava među najrazvijenija turistička središta Zadarske županije, a svoje gospodarstvo temelji na turizmu, poljoprivredi i ribarstvu. Ujedno je jedan od hrvatskih gradova koji se izdvajaju uspješnim povlačenjem sredstava iz EU fondova što je rezultiralo društvenim i gospodarskim procvatom

Upravo je to bila tema za intervju kojeg je servis Gradonačelnik.hr napravio s biogradskim gradonačelnikom Ivanom Knezom.

U Biogradu na moru upravo počinje izgradnja Poduzetničkog inkubatora vrijednog 38 milijuna kuna. Što od njega očekujete, što će on značiti za gospodarstvo Vašega grada?

"Izgradnja Poduzetničkog inkubatora će doprinijeti održivom rastu poduzetništva i radnih  mjesta, posebno za mlade i nezaposlene osobe. Naime, poduzetnički inkubator je istinska "majka kvočka" za sve nove poduzetnike i sve one tzv.  stare poduzetnike, a koji imaju novi proizvod. Poduzetnički inkubator je mjesto na kojem će se rađati i stvarati novi  poduzetnici. Inkubator ima za cilj olakšati poslovanje novim poduzetnicima i potaknuti otvorenje novih radnih mjesta. Gospodarstvenicima sa  šireg biogradskog području osigurat će svu potrebnu podršku. Zgrada  ima bruto 3.000 metara četvornih na tri etaže. U zgradi će se smjestiti  strojarska radionica Srednje škole Biograd gdje će se održavati praktična nastava. Imat ćemo sektor ugostiteljstva gdje će biti opremljena kuhinja koja će biti u prijepodnevnim satima na  raspolaganju Srednjoj školi, a u poslijepodnevnim satima ostalim OPG-ovima."

Kakva je inače poduzetnička slika grada, koliko je tu po Vama još prostora za rast i razvoj i u kojim područjima?

"Grad Biograd na Moru je kroz detaljne planove uređenja prostora formirao poduzetničke zone i time potaknuo razvoj gospodarstva na području grada, riješio prostorne probleme poduzetnika, omogućio razvoj, te poticao nova zapošljavanja. Grad Biograd u potpunosti podupire rast i razvitak poduzetnika, naročito malih poduzetnika pa im pomažemo kroz povoljne zakupe, zemljišta u poduzetničkim zonama, prodaju i koncesiju."

Kojim mjerama potičete poduzetništvo i privlačite investicije?

"Grad Biograd na Moru ciljano planira i ulaže u neposredni gospodarski razvoj ulaganjem u infrastrukturu te time stvara preduvjete za značajniji gospodarski rast i razvoj. Posebno uređeni građevinski prostori kao poduzetničke zone opremljene s cjelokupnom prometnom, komunalnom i energetskom infrastrukturom prihvatljiv su model i osnova za dinamičan gospodarski razvoj. Poduzetnici u takvim prostorima sa sigurnošću mogu izvoditi svoj investicijski razvoj (izgradnja i opremanje gospodarskih objekata) jer su u zonama osigurani svi preduvjeti za građenje. Gradsko vijeće Grad Biograda na Moru je mjerom o smanjenju komunalnog doprinosa za Industrijsku zonu i Komunalno-servisnu zonu Bučina također doprinijelo poticanju poduzetništva i privlačenju novih investicija. Tako za Industrijsku zonu I1 za građevine visine etaže do 3 metra određuje se vrijednost komunalnog doprinosa u iznosu od 28,00 kuna po m3, dok se za građevine visine etaže preko 3 metra obračunava u iznosu od 50% odnosno u iznosu od 14,00 kuna po m3. Za građevine u Komunalno-servisnoj zoni Bučina za građevine visine etaže do 3 metra određuje se vrijednost komunalnog doprinosa u iznosu od 50,00 kuna po m3, dok se za građevine visine etaže preko 3 metra obračunava u iznosu od 50% odnosno u iznosu od 25,00 kuna po m3. Uređenim gospodarskim zonama i poticajno potpornim mjerama razvoja gospodarstva stvara se dobra poduzetnička klima, brži razvoj postojećeg gospodarstva, privlačenje poduzetnika iz okruženja, a prostori za stanovanje potpuno su oslobođeni poduzetničkih i industrijskih aktivnosti."

Grad Biograd na moru jedan je od tek devet hrvatskih gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, a bilježite i porast broja učenika. Koliko ste Vi zadovoljni demografskom slikom grada?

"Grad Biograd provodi kvalitetnu demografsku politiku kroz niz mjera koje provodimo iz godine u godinu. Za jedan grad najvažnija je zaposlenost i kvaliteta života, a Biograd konstantno ulaže sve napore na unaprjeđenju istoga. Grad Biograd daje novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, za prvo novorođeno dijete 1.000,00 kuna, za drugo 3.000,00 kuna i za treće i svako sljedeće 5.000,00 kuna. Grad subvencionira dječji vrtić Biograd s 80%, roditelji za prvo dijete plaćaju 700,00 kuna, za drugo dijete 280,00 kuna, a treće i svako sljedeće je besplatno. U našem Dječjem vrtiću Biograd integrirani program ranog učenja engleskog jezika je besplatan za svu djecu od 3-7 godina. Grad je osigurao pomoć za nabavku udžbenika u iznosu od 700,00 kuna za sve učenike Osnovne škole Biograd. Osim toga Grad ima i program dodjele stipendije redovnim studentima u iznosu od 700,00 kuna mjesečno. Grad Biograd građanima slabijeg imovinskog stanja sufinancira troškove stanovanja te financira troškove prijevoza za djecu s posebnim potrebama."


Reci što misliš!