Politika

regionalni dani eu fondova

Zadar je jedan od uspješnijih gradova u povlačenju novca iz EU fondova

Zadar je jedan od uspješnijih gradova u povlačenju novca iz EU fondova

Grad Zadar domaćin je "Regionalnih dana EU fondova". Radi se o besplatnoj edukaciji građana o mogućnostima korištenja fondova Europske unije. Na svečanom otvorenju u Kneževoj palači još jednom je istaknuto kako je Zadar jedan od uspješnijih gradova u Hrvatskoj po povlačenju EU novca.

Gradski pročelnik za EU fondove Šime Erlić naglasio je i kako su tu ključne iduće dvije godine. 

"S današnjim danom potrošili smo 80ak milijuna kuna u protekle četiri godine, trenutno je ugovoreno 90 milijuna, to su sredstva za projekte uređenja Providurove palače, zadarskih bedema, to je već oko 150 milijuna kuna kroz nekoliko godina i sad je tu cijeli ITU."   

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Velimir Žunac: 

"Prije svega trebamo znati da Hrvatska prvi put koristi ovako veliku financijsku omotnicu od 10,7 milijardi eura. Sad smo blizu zadanog cilja za ovu godinu - 60 posto, a sada smo na 58 posto ugovorenosti projekata s tim da je preko 75 posto obavljeno kroz natječaje, prema tome taj broj će još rasti."   

„Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike?" tema je besplatne radionice koje je organizirana u sklopu manifestacije. Na uvodnoj panel raspravi mogla su se čuti iskustva iz prve ruke.

"Tvrtka Marex Elektrostroj jedna je od uspješnijih u povlačenju eu novca na zadarskom području, no ta procedura i priprema projekata nije nimalo lak zadatak pogotovo u samim počecima (predpristupno razdoblje )", govori njihova predstavnica Tatjana Beneti. "Sada su prijave puno jednostavnije, provedba također, naše iskustvo nam tu sigurno puno znači jer sada se znamo odrediti u vremenskoj dimenziji , znamo koliko nam treba uz naše tekuće obveze jer projektni timovi uvijek dolaze samo iz okvira tvrtke", dodaje.

O svom iskustvu govorio je i Ante Antunović iz Tvornice konopa i veziva Zadar: 

"Osnova našeg projekta je bila nabava novog stroja, kad povučemo neku crtu mi smo u tom financiranju sudjelovali s pola sredstva, a pola je EU. Sva ta procedura ima smisla, ali morate računati i na vlastita sredstva." 

Na panel raspravi više je puta naglašeno kako EU fondovi poduzetnicima prije svega služe za iskorak, odnosno za podizanje konkuretnosti na tržištu, a ne za krpanje financijskih rupa što su se neki priželjkivali, pa su ostali razočarani. 


Reci što misliš!