Politika

pravosuđe

Velika novost: Na ovaj način će vam naplatiti duplo manju sudsku pristojbu

Velika novost: Na ovaj način će vam naplatiti duplo manju sudsku pristojbu
Davor Javorović/PIXSELL

Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u srijedu uputila dva konačna prijedloga zakona iz pravosudne sfere – zakona o sudskim pristojbama kojima se predlaže da one budu 50 posto niže ako stranka s pravosudnim tijelima komunicira elektroničkim putem te izmjene i dopune Kaznenog zakona koji se usklađuje s direktivama EU.

 

Konačnim prijedlogom zakona o sudskim pristojbama stimuliramo korištenje novih modernih tehnologija, istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković."Svi oni koji budu komunicirali s pravosudnim tijelima elektroničkim putem bit će oslobođeni 50 posto cijene same sudske pristojbe", objasnio je.

Uredbu o tarifi sudskih pristojbi donosila bi Vlada, predlaže se zakonom.

Izmjenama i dopunama Kazneni zakon se, uz ostalo, usklađuje s direktivom EU o suzbijanju terorizma te se u naš kazneni okvir ugrađuju dva nova kaznena djela – putovanje u svrhu terorizma i obučavanje za terorizam. 

Zakon se usklađuje i s direktivom o napadima na informacijske sustave te se mijenja, kazao je Bošnjaković, "okvir tri kaznena djela" – neovlaštenog pristupa, oštećenja računalnih podataka i zlouporabe naprava.

Pooštravaju se i kazne za seksualno zlostavljanje djece te bi bile u rasponu od tri do 12 godina zatvora.

U Ministarstvu pravosuđa su ranije isticali da je predmet četvrtih izmjena i dopuna Kaznenog zakona i "otklanjanje nedostataka i dvojbi koji proizlaze iz zakonskog teksta, a koje su uočene u praksi primjene Kaznenog zakona".

Reci što misliš!