Politika

uz međunarodni dan ljudskih prava

Forum žena SDP-a: Corto Maltese danas ne bi živio u Zadru!

Forum žena SDP-a: Corto Maltese danas ne bi živio u Zadru!
Boris Kačan

Uklanjanje Corto Maltesea, kozmopolita i Mediteranca, brisanje je potrebe za slobodom, poruka je Foruma žena SDP-a. Evo što još ističu povodom 10. prosinca kada obilježavamo međunarodni dan ljudskih prava

Forum žena Gradske organizacije SDP Zadar i ove godine obilježava kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

10. prosinca 1948. godine  Opća skupština UN-a usvojila je deklaraciju  u kojoj stoji da se „sva ljudska bića rađaju slobodna, jednako Vrijedna i imaju ista prava“ , a mi danas,  2018. godine imamo potrebu podsjetiti na to.

To su vrijednosti svih modernih i progresivnih zemalja kao i ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Zato 10. prosinca obilježavamo međunarodni dan ljudskih prava.

To je dan kada se trebamo podsjetiti na ono što smo postigle kao i na ono što tek trebamo izboriti.

Jesmo li smo slobodne ako ne možemo odlučivati o vlastitom tijelu, o majčinstvu , ako nemamo slobodu izbora i ako nismo slobodne ( zaštićene ) od nasilja ?

Samohrani roditelji, neudane i neoženjeni, razvedene i razvedeni, invalidi, siromašne i siromašni, migranti, pripadnice i pripadnici LGBT zajednice…jesmo  li smo jednako vrijedni?

Heteroseksualni/e i homoseksualni/e – imamo li ista prava ?

Antiliberalni koncept ljudskih prava koji provode sve brojnije neokonzervativne udruge ( U ime obitelji, Vigilare, Grozd…), konzervativne i desne političke stranke zajedno s nekim dijelovima katoličke crkve žele narušiti sekularni karakter države i nametnuti katolički koncept morala. Organizirali su tako referendum protiv LGBT prava, protiv srpske nacionalne manjine, hodali su protiv prava na izbor, protiv zdravstvenog i građanskog odgoja.

Danas 2018.godine u Republici Hrvatskoj…

U Zadru.

Grafit Corto Maltesea, simbola romantičarsko anarhističke potrebe za slobodom su uklonili (možda zato što se pitao što je to pošlo po zlu u ovom gradu ). Fašistički vojnik na ulazu u grad i dalje podsjeća na neka mračna vremena koja se i danas prizivaju i „ opsjedaju kopno, podižu utvrde od ideja i vjera, novca i nacija“.

Uklanjanje Corto Maltesea, kozmopolita i Mediteranca, brisanje je potrebe za slobodom.

Fašistički vojnik se boji slobode; on priželjkuje šutljive, ponizne, prestrašene, ograđene žicom, potkupljive, netolerantne i nasilne. Nasilne prema svima koji su Drugačiji;  koji drugačije izgledaju, drugačije se mole, drugačije vole, misle i žive.

Međunarodni dan ljudskih prava treba nas podsjetiti da Corto Maltese ne bi živio u Zadru 2018. godine  zato što su bedemi koji su na popisu svjetske baštine ( nažalost) ograda, a ne spomenik.