Politika

incident na gradskom vijeću

Pitanje o eventualnom spomeniku srpskim civilnim žrtvama rata ostrastilo Gradsko vijeće Vukovara

Pitanje o eventualnom spomeniku srpskim civilnim žrtvama rata ostrastilo Gradsko vijeće Vukovara
Patrik Macek/PIXSELL

Pitanje o eventualnoj inicijativi za podizanje spomenika civilnim srpskim žrtvama rata u Vukovaru, postavljeno gradonačelniku u utorak na aktualnom satu Gradskog vijeća Vukovara, ostrastilo je vijećnike predstavničkog tijela, pa je na nacionalnoj osnovi „zaiskrilo“ na sjednici dnevnim redom zamišljenoj kao ne pretjerano zahtjevnoj sa završetkom na slavljeničkom božićno-novogodišnjem domjenku.

Vijećnik Borislav Nikolić iz redova DSS-a upitao je gradonačelnika Ivanu Penavu kako bi reagirao na eventualnu inicijativu (srpskog) Udruženja civilni žrtava rata „Protiv zaborava“ o postavljanju spomenika srpskim civilnim žrtvama u Vukovaru na što je ovaj odgovorio da možda i ne bi imao ništa protiv kada bi DSS priznao da je Domovinski rat posljedica velikosrpske agresije.

Sukob riječima izazvalo je i pitanje Predraga Mišića (HKS, vijećnik je po nacionalnosti Srbin) koga u Gradskom vijeću zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković (DSS) predstavlja, kada je na izborima dobio samo 794 glasa, a podsjetio je i na priopćenje DSS-a o nedavnom uhićenju dvojice Srba u Vukovaru osumnjičenih za ratni zločin, u kojem se izražava stav da postoji kod nekih žal što i na istoku Hrvatske nije bilo "Oluje" pa da se taj prostor etnički očisti. Milaković mu je replicirao da  je legitimno izabran, te da o "Oluji" svatko može imati svoj stav no da je ona, kako je ustvrdio, dovela do etničkog čišćenja.

Penava: Milaković provodi Memorandum 2 SANU-a

„Milaković manipulira javnošću i to je nešto što mu ide jako dobro“, rekao je Penava u izjavi novinarima u pauzi sjednice ustvrdivši da Milaković ne poštuje ni povijest ni hrvatski ustav ni presude haaškog tribunala koje su prokazale velikosrpski režim Slobodana Miloševića i JNA, ni presudu hrvatskim generalima gdje su odbačene teze o Oluji kao zločinačkom poduhvatu.

„Milaković provodi velikosrpski program u javnosti poznat kao Memorandum 2 SANU-a“, rekao je Penava, prozvavši ga da falsificira povijest tezom da je navodnim ubojstvima srpskih civila započeo rat. Istaknuo je da je od Milakovića zatražio imena navodno ubijenih i naglasio da je srpske civilne žrtve prouzročila agresija na grad i njegovo bombardiranje, da „…Milaković zaboravlja sada poznate planove JNA iz sredine 1980-tih, naoružavanje srpskih ekstremista, balvane po cestama, 2. svibanj u Borovo Selu i drugo“.

„Naravno da ćemo u Vukovaru pozivati sve građane koji žele i vole ovu državu da stanu na stranu nas koji branimo i pravo svakoga Srbina koji je s obitelj odlučio živjeti, raditi i izgrađivati ovaj grad i društvo, nećemo dozvoliti poraženim snagama iz prošlosti koje očigledno Milaković zastupa da krenu na same temelje ove države“, rekao je Penava ponovno prozvavši institucije jer dopuštaju da se svatko na državu nabacuje blatom.

Na pitanje hoće li tražiti zabranu rada DSS-a što je u jednom trenutku sjednice spomenuo, Penava je rekao da bi volio „kad se već prave frajeri“ da Milaković javno iznese program stranke DSS kao i što je vojno-redarstvena akcija „Oluja“, da se očituje o događanjima u Vukovaru,  srpskim žrtvama srbočetničkih granata, „… što je s Brankom Polovinom, civilom-novinarom koji je završio na Ovčari, a koji je po nacionalnosti Srbin, što je s gospodinom kojem je avio-bombom od 250 kila probivši pet bolničkih etaža pala neeksplodiravši u krevet, jer to za tu gospodu nisu zločini jer to za njih nisu Srbi“.

Istaknuo je da ga zanima samo to da zločini budu kažnjeni, a da onima koji su provodili velikosrpsku politiku treba zabraniti mogućnost javnog rada i obnašanja dužnosti u RH.

Podsjetio je na aktualna uhićenja u Vukovaru koja su po njemu uzrok današnje priče ali i ranija uhićenja u Trpinji kada su uhićeni osuđeni za ratne zločine na ukupno 139 godina zatvora, no da unatoč tomu postoje opcije koje javno brane te ljude i posjećuju ih u zatvoru, „…a nama prosipaju pamet o ljudskim pravima, moralnosti i demokraciji“. Penava se zapitao kako se prema svemu tome trebaju postaviti Vukovarci poručivši da se neće dopustiti pljuvanje po žrtvama.

Milaković: Oluja bila etničko čišćenje

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Srđan Milaković u izjavi novinarima komentirao je iznesenu tezu da je Oluja bila etničko čišćenje i podsjetio da je na tom prostoru ranije živjela polovica srpskog stanovništva u Hrvatskoj, te istaknuo da se činjenice o posljedicama Oluje „mogu kvalificirati na različite načine pa i kao etničko čišćenje“ jer, ustvrdio je, 200.000 građana srpske nacionalnosti nije dobrovoljno otišlo s tih prostora.

Na pitanje govori li u ime onih koji su ga izabrali ili svih Srba u Hrvatskoj, Milaković je rekao da je suosnivač DSS-a koji „djeluje i na državnom, nacionalnom nivou“ te iznosi stavove koji se tiču i državne, nacionalne razine, pitanja koja se tiče opstanka Srba, no da se većinom bavi pitanjima koja se tiču srpske zajednice u Vukovaru te da je danas na sjednici raspravljao kao zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice.

Ocijenio je da „kada se gradonačelnik Penava ujutro probudi prvi termin koji mu padne na pamet je – velikosrpski“, da gradonačelnik zaboravlja u svom obavljanju dužnosti na srpsku zajednicu, zaboravlja da srpska zajednica čini trećinu grada Vukovara, da krši njihova prava i kod zapošljavanja i kod dodjele sredstava iz proračuna te da „…u svakom pripadniku srpske zajednice, barem onih eksponiranih, vidi velikosrbina“.

Ustvrdio je da je u gradonačelnik zaposlio u četiri godine 30 ljudi od kojih su dvoje ili troje Srbi, a da je prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina trebalo biti devet.

Rekao je da ga od Penave ništa ne iznenađuje pa ni eventualni zahtjev za zabranu rada DSS-a te da ga nakon retorike na današnjoj sjednici brine povratak kući.

„Zar mi pripadnici srpske zajednice ne smijemo iznositi nikakve stavove, kao da imamo obvezu podnijeti sve što ide na naš račun bez obzira je li argumentirano, a nemamo pravo ništa reći u svoju obranu“, rekao je Milaković poručivši gradonačelniku da „ako može zabranite nas, a to će biti veći dokaz u kakvom je stanju javno mnijenje i demokratska kultura u RH nego što će biti dokaz mojih političkih stavova“.

Mišić: Sramotna ocjena Oluje, pogubno bi bilo da nas Milaković predstavlja

U izjavi novinarima Predrag Mišić Milakovićevu ocjenu Oluje kao etničkog čišćenja nazvao je sramotnom.

„On ne predstavlja srpsku nacionalnu manjinu, ne predstavlja većinu Srba pa ni u pojedinim gradskim kvartovima“,  rekao je Mišić ocijenivši da Milaković uznemirava hrvatsku javnost te da je potpuno jasno „…što stoji u Deklaraciji o Domovinskom ratu i što je bila Oluja“.

Istaknuo je da Milaković ne zastupa srpsku nacionalnu manjinu „…jer bi to po nas bilo pogubno“, a dodao je da jest Srbin rođen u Hrvatskoj i ima sakramente srpske pravoslavne crkve no Bogu će se molit kod kuće dok SPC „obilazi topove i noževe“.

„Srbi u Hrvatskoj trebaju započeti živjeti normalnim životom s većinskim hrvatskim stanovništvom, a teze koje zastupa Milaković mogu nas kroz vrtiće i osnovne škole, za neko vrijeme dovesti do situacije u kojoj smo već bili“, rekao je novinarima Mišić.

Sjednica Gradskog vijeća Vukovara nakon pauze nastavljena je po ranije prihvaćenom dnevnom redu, a DSS-ovci Milaković i Nikolić nisu došli na nastavak sjednice.


Reci što misliš!