Politika

intervju za večernji list

Dalija Orešković otkrila ime stranke kojom će izaći na izbore

Dalija Orešković otkrila ime stranke kojom će izaći na izbore

Dalija Orešković izjavila je kako je 2018. godina bila turbulentna po pitanju afera i zastrašujuće umrtvljena po odjeku tih istih afera.

U intervjuu Večernjem listu Orešković je još jednom ponovila kako je predsjednički izbori ne zanimaju, ali otkrila je kako su njen cilj parlamentarni izbori na kojima planira sudjelovati s platformom kojoj je dala ime - Start.

"Moj cilj su parlamentarni izbori jer je formiranje izvršne vlasti na državnoj razini jedini put k ostvarivanju sveobuhvatne promjene radi koje sam i ušla u politiku", rekla je.

Ponovno se dotaknula i trenutne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Javno i argumentirano iznosim ono što bi svatko zdravih očiju i razuma trebao vidjeti. Dolaskom Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak u hrvatskom je društvu nastao ozbiljan problem. Ne osvrćem se na nju osobno, niti taj problem vidim u njezinu osebujnom stilu i interpretiranju protokola u ponašanju na stadionima. Problem je u vrijednostima koje je propagirala od inauguracije nadalje, problem je u ispraznosti njezina političkog sadržaja i u toksičnom djelovanju na druge državne institucije. Od prvog dana, pretvorila je najvišu državnu funkciju u rasadnik političkih afera i gafova, titrajući pri tome na rubu ili čak i preko ruba svojih ustavnih ovlasti. Od dodjele pomilovanja osobi koja je koruptivno kazneno djelo počinila u korist njezina najvećeg donatora, preko uručivanja donacija koje je prikazivala kao svoje iako je dijelila novac HDZ-a, pa do sramotne smjene šefa SOA-e Dragana Lozančića i turističke šetnje ispred ograde Bijele kuće na trošak poreznih obveznika, jasno je da Kolinda Grabar-Kitarović nema integritet i da je teško degradirala funkciju koju obnaša", kaže.

Komentirala je i aktualnu aferu koja je nastala zbog smjene predsjedničinog savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića.

"Nisu ovdje opasne samo optužbe. Očito su opasni i određeni ljudi, samo je pitanje koji. Možda je to šef kabineta ravnatelja SOA-e jer mu prijetnja da će se u nekog zabiti automobilom sasvim sigurno nije u opisu posla, a možda je opasan Mate Radeljić jer je spreman tako teškim lažima potkopavati sigurnosnu službu, time i državu i legitimno izabranu vlast. Ili su opasni oni koji su jednog ili drugog postavili na njihove pozicije i naložili im obavljanje prljavih poslova koji sasvim sigurno ne štite državni, već nečiji privatni interes. Najizglednije je da će se i ovaj slučaj na sve moguće načine, nadam se ne i stvarnim zalijetanjem automobilima, pokušati zataškati. Brojna će nadležna tijela i odgovorni pojedinci u njima, kao i politički i javni komentatori dati svoj doprinos. Način na koji su pod kontrolu stavljeni svi krakovi afere Borg daje nam za pravo tumačiti kako je država ovog trena oteta od pojedinih interesnih krugova pa u takvom stanju stvari, vlast može što joj se hoće, bez straha od posljedica. Ovaj bi se slučaj, kao i sve prethodne afere, morao demistificirati, a to znači da bi se morale istražiti sve bitne činjenice do najmanjeg detalja. Kada bismo se kao društvo s tim činjenicama mogli suočiti, sam po sebi nametnuo bi se zaključak kako nam vlast obnašaju i kako su nam pojedina državna tijela zaposjeli oni kojima ondje nikada ne bi smjelo biti mjesto", kaže.


Reci što misliš!