Politika

statistika

Među Amerikancima sve više onih koji žele iseliti iz zemlje

Među Amerikancima sve više onih koji žele iseliti iz zemlje

Po podacima ankete što ju je proveo institut Gallup, tijekom 2017. i 2018 godine želju za iseljenjem u inozemstvo iz Sjedinjenih Država iskazalo je 16 posto stanovnika te zemlje, većinom u susjednu Kanadu.

U prosjeku je želja stanovništva za odlaskom iz SAD-a dosad bila najveća u vrijeme kada je na čelu države bio republikanac George Bush mlađi. Tada je odande željelo emigrirati 11 posto Amerikanaca.

Gallupovi podaci kažu da je u vrijeme vladavine demokrata Baracka Obame iz zemlje željelo iseliti oko deset posto stanovnika Sjedinjenih Država.

Treba istaknuti da su želja za iseljavanjem i stvaran odlazak iz domicilne zemlje dvije različite stvari. Gallup ističe da su podaci odraz trenutačnog raspoloženja stanovnika zemlje u kojoj oni žive.

U vrijeme kada državu vodi Donald Trump, iz SAD-a u inozemstvo želi otići 20 posto ženske populacije, među kojima 40 posto žena mlađih od 30 godina.

U Obamino je vrijeme iz zemlje željelo iseliti deset posto ženskog stanovništva, a u vrijeme vladavine Busha mlađeg njih jedanaest posto.

Kada je riječ o muškoj populaciji, čini se da njima Trumpova era odgovara. Želju za odlaskom iz zemlje izrazilo je 'samo' 13 posto muškaraca, što je slično razdobljima u kojima su na čelu države bili Obama (10 posto) i Bush mlađi (11 posto).


Reci što misliš!