Politika

vlada rh

Tijekom ove godine Vlada će predložiti više od 100 zakona

Tijekom ove godine Vlada će predložiti više od 100 zakona
Igor Soban/PIXSELL

U ovoj godini Vlada namjerava predložiti 134 zakona, među kojima su i oni kojima se usklađuje pravna stečevina Europske unije i oni koji su dio Nacionalnog programa reformi, predviđeno je Planom zakonodavnih aktivnosti prihvaćenim na vladinoj sjednici u četvrtak.

Plan je izradio Ured za zakonodavstvo sukladno Zakonu o procjeni učinaka propisa, u suradnji sa svim ministarstvima i drugim nadležnim tijelima, a, od ukupno 134 zakona, za njih 21 planira se provesti postupak procjene učinaka propisa.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da se u proteklih sedam godina - koliko se zakonodavna aktivnost Vlade, kao predlagatelja zakona, radi na ovaj način - pojačala i osigurala bolja predvidivost, sigurnost i sustavnost pojedinih upravnih područja, analiza razmjernosti utjecaja propisa, dijalog s dionicima, javna savjetovanja te procjena učinka propisa (prethodna i naknadna).

Drži i da se metodologijom rada Vlade, prema kojoj koordinacije o aktima raspravljaju dva tjedna prije nego što dođu na sjednicu, omogućilo da se proces donošenja zakona učini kvalitetnijim i boljim nego što je bio do sada.

Najvažnijim smatra da je smanjen broj zakona čije se donošenje predlaže u hitnom postupku i ističe da se 85 posto zakona donosi u redovitoj saborskoj proceduri čime se "pokazuje respekt prema Hrvatskome saboru".

Tijekom idućeg tjedna trebao bi biti gotov i terminski plan aktivnosti, tako da će dinamika rada Vlade u idućih šest mjeseci biti predvidljiva kako bi se grupirali zakonski paketi iz pojedinih resora i na taj se način javnosti predstavili javnosti krupni reformski zahvati, ističe premijer.

Vlada je prihvatila i prijedlog plana usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU koji za ovu godinu predviđa donošenje 45 zakona i 40 podzakonskih akata, gdje Hrvatska slijedom aktivnog praćenja razvoja pravne stečevine kroz nadležna tijela državne uprave mijenja svoje zakonodavstvo paralelno s drugim državama članicama Europske unije.


Reci što misliš!