Politika

odlikovat će vučića

Putin dolazi u Beograd, čuvat će ga pet tisuća policajaca

Putin dolazi u Beograd, čuvat će ga pet tisuća policajaca
AP

Za doček Putinu očekuje se dolazak oko 1.000 autobusa iz mnogih krajeva Srbije.

Ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji 17. siječnja dolazi u posjet Srbiji, u Beogradu bi trebalo dočekati više od 70.000 ljudi, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) već je angažirala svoje lokalne odbore oko dolaska svojih članova i pristaša u Beograd, a o sigurnosti ruskog šefa države brinut će 5.000 policajaca, piše u četvrtak beogradski tisak.

Večernje novosti tvrde da će doček Putinu organizirati proruski „nevladin sektor i patriotske organizacije“, a potporu će im dati „najjača politička opcija u državi - Srpska napredna stranka“, dok list Danas navodi kako su općinski odbori SNS-a iz središnjice u Beogradu dobili „kvote“ pa je, primjerice, naprednjacima iz Niša određeno da u glavni grad dovedu oko 3.000 ljudi, a Kragujevčanima 2.500.

Izvori lista Danas, pak, tvrde kako glavni cilj organiziranja mitinga nije samo iskazivanje gostoprimstva ruskom šefu države, već namjera srbijanskog predsjednika i vođe naprednjaka Aleksandra Vučića da „zada protuudar oporbi“, koja već pet vikenda zaredom organizira prosvjede u srbijanskoj prijestolnici, a sljedeći je zakazan 16. siječnja, na dan ubojstva jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića 2018. godine.

Za doček Putinu očekuje se dolazak oko 1.000 autobusa iz mnogih krajeva Srbije, a namjera je, kako tvrde izvori lista Danas, liberalnog dnevnika naklonjenog oporbi, da se kolona članova i pristaša SNS-a, koja iz pravca Novog Beograda i Zemuna krene preko Brankovog mosta ka centru Beograda, „snima dronovima, za kasniju uporabu u marketinške svrhe“.

Istodobno, Večernje novosti, bliske vladi i predsjedniku Vučiću, pišu kako je planirano da se Putinove i Vučićeve pristaše okupe na Trgu Republike, u središtu Beograda, i krenu prema Hramu Svetog Save, kako bi na plato ispred najveće katedralne crkve Srpske pravoslavne crkve stigli da tu dočekaju ruskog predsjednika.

Zamisao organizatora je da time „iskažu poštovanje prema prvom čovjeku Rusije, koji je veoma zaslužan za učvršćivanje prijateljskih veza između dviju bratskih država“ te „zahvalnost najvećoj slavenskoj zemlji za podršku u međunarodnoj areni kada je riječ o teritorijalnoj cjelovitosti Srbije“.

Državne institucije su, kako pišu Večernje novosti, spremne za dolazak „jednog od najupečatljivijih svjetskih vođa i najčuvanijih političara na svijetu“,  a detalji Putinova boravka trebali bi biti razrađeni do subote, jer bi u Beograd trebala stići i Putinova „prethodnica“, kako bi s kolegama iz srbijanskih sigurnosnih službi još jednom provjerila je li sve sigurnosno dobro organizirano uoči značajnog posjeta.

Prvi pozdrav ruski šef države dobit će od pilota iz MIG-ova 29 Vojske Srbije, koji će dočekati predsjednički zrakoplov ruskog šefa države čim uleti u zračni prostor Srbije i dopratiti ga do beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

„Mjere sigurnosti bit će podignute na najvišu razinu, a u osiguranju visokog gosta sudjelovat će oko 5.000 naših policajaca“, pišu Večernje novosti.

Očekuje se da će među središnjim temama razgovora Putin-Vučić biti pregovori Beograda i Prištine o rješavanju kosovskog pitanja.

Najavljeno je da će se na stolu dviju državnih delegacija naći i „20 strateških sporazuma“, za koje beogradski tisak tvrdi da su vrijedni „nekoliko stotina milijuna eura“.

Riječ je o projektima ulaganja u infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, obrazovanje i turizam te ugovorima o izgradnji željezničkih koridora i priključenju Srbije na plinovod „Turski tok“.

U okviru vojne suradnje očekuje se da će biti riječi o isporuci tenkova T-72 i protuzračnih raketa, navode Večernje novosti.

Putin bi Vučiću, kako je ranije najavljeno, tijekom posjeta Beogradu trebao uručiti orden Aleksandra Nevskog, visoko odličje koje ruska država dodjeljuje istaknutim ličnostima za razvoj međudržavne suradnje. 


Reci što misliš!