Politika

gradonačelnik vukovara

Penava nakon sastanka s Plenkovićem: Ostajem u HDZ-u

Penava nakon sastanka s Plenkovićem: Ostajem u HDZ-u
Sanjin Strukić/Pixsell

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u utorak je izjavio kako ostaje u HDZ-u i da ima podršku svoje stranke te da se od njega ne može očekivati da se odriče vrijednosti Domovinskog rata.

Nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, Penava je rekao kako nisu raspravljali o mjestu SDSS-a u vladajućoj koaliciji jer o tome, dodao je, nije ni govorio u ponedjeljak.

Pojasnio je da je tada govorio o pozitivnim aspektima procesa mirne reintegracije i zahvalio pripadnicima srpske manjine koji su taj proces prihvatili i nastavili izgrađivati Hrvatsku, ali da je ukazao i na negativne aspekte tog procesa pa tako i na činjenicu što navijači-učenici, koji pohađaju nastavu na srpskom, nisu ustali na hrvatsku himnu, a u osnovnoj školi gdje se nastava održava na srpskom jeziku odlučili su ne primiti darove Grada Splita.

"Iz svega toga, fascinantno je da su mediji izašli s tezom da izlazim iz HDZ-a i da se stvaraju tenzije između mene i premijera", rekao je Penava.

Na pitanje ima li Plenković razumijevanje za njegove postupke, odgovorio je kako su im stavovi vrlo slični jer pripadaju istoj stranci.

"Kao gradonačelnik Grada Vukovara iz redova HDZ-a, sve vas molim da od mene nikada ne očekujete da se odričem vrijednosti Domovinskog rata. Što se tiče stava HDZ-a i premijera, sa mnom je obavio prijateljski razgovor, ja sam i dalje unutar svoje stranke i komuniciram vrijednosti Domovinskog rata i za sada u tome imam podršku", poručio je.

Penava: Možda mi fali političkog iskustva, ali to sam ja

Upitan znači li to da ne vodi državnu politiku, rekao je da se zna tko ju vodi.

"Međutim, kada u Vukovaru, gdje su ljudi 1991. ginuli zbog hrvatskog grba i himne, netko ostane sjediti, a taj netko su, nažalost, djeca koju ne mogu kriviti, nemojte mi odbijati pravo da istupim kao gradonačelnik i kažem da je to neprihvatljivo", rekao je Penava.

Na pitanje zašto nije zatražio sastanak s Plenkovićem prije nego što je izašao u javnost, odgovorio je da mu možda "fali" političkog iskustva.

"Žao mi je što se oko nekih stvari nisam iskoordinirao, ali na kraju krajeva to sam ja. U svojim istupima ne muljam i ništa ne tajim, a istodobno se zahvaljujem i premijeru i stranci što takve stvari dozvoljava", ustvrdio je.

Na pitanje smatra li da je vodstvo SDSS-a krivo što se djeca ne ustaju na hrvatsku himnu i što ne poštuju žrtve Vukovara, odgovorio je da bi se to moglo dugo analizirati.

"Vidjeli ste izjave određenih osoba da djecu u školama ne uče o Domovinskom ratu, već ih uče svojoj povijesti. Siguran sam da svi ti koji našoj državi ne žele dobro, žele da gradonačelnik Vukovara dođe u konflikt sa svojom vladom i strankom", rekao je. 

Penava: Ne idem na izbore s Neovisnima za Hrvatsku 

Demantirao je i priče da će na europske izbore izaći sa strankom Neovisni za Hrvatsku.

"Sve su to derivati, ne znam iz koje radionice. Ostajem u HDZ-u i na izbore idem jedino ako premijer pogriješi pa me stavi na listu HDZ-a. Ostajem u Vukovaru sa svojim građanima", naglasio je.

Nije htio odgovoriti na pitanje treba li se premijer zahvaliti SDSS-u na suradnji, kao niti na pitanje je li HDZ-u pametna koalicija sa SDSS-om na državnoj razini.

"Meni u Vukovaru na lokalnoj razini sigurno nije, a je li na državnoj - o tome odlučuje predsjedništvo stranke. Kako ne volim da mi se netko petlja u ingerencije u Vukovaru, tako se ni ja ne volim petljati drugome u posao", poručio je.

Na pitanje koliko se kao gradonačelnik potrudio da odnosi Srba i Hrvata u Vukovaru budu bolji, istaknuo je primljene i poslane božićne čestitke te činjenicu da vodotoranj obnavlja tvrtka kojoj je vlasnik srpske nacionalnosti.

"Kroz sve programe poticaja u gradu, apsolutno nemam problema sa Srbima, sa srpskom kulturom, obrazovanjem i jezikom. Međutim, kada dolazimo do negiranja hrvatskog teritorija i Domovinskog rata, tu nastaje problem, barem kada sam ja u pitanju", zaključio je Penava.


Reci što misliš!