Politika

sabor rh

Sinčić traži Krstičevićevu zapovjednu, moralnu, političku i kaznenu odgovornost

Sinčić traži Krstičevićevu zapovjednu, moralnu, političku i kaznenu odgovornost
Patrik Macek/PIXSELL

Čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić u srijedu se, zbog propale nabavke borbenih aviona F16 od Izraela, obrušio na ministra obrane Damira Krstičevića zatraživši njegovu "zapovjednu, moralnu, političku i kaznenu odgovornost", te ga je upitao hoće li zatražiti odštetu i službenu ispriku od Izraela, dok je prozvani ministar opetovano uvjeravao kako je cijeli proces vođen transparentno.

"Vi ste bivši vojnik, sada ste ministar, imate cijele specijalizirane odjele i da Vam baš nitko nije mogao reći u što ulazite i pod kojim uvjetima, te kako će sve to završiti? A da stvar bude gora, sada ćete te iste ljude angažirati da rade na natječaju za neke druge avione", zamjerao je Sinčić Krstičeviću na saborskom 'aktualcu'.

Ponuda Izraela bila je najbolja na natječaju, odgovorio je Krstičević, a u toj su ponudi Izraelci dali i predodobrenje Vlade SAD-a da mogu isporučiti takve zrakoplove Hrvatskoj.

"Oni su imali obvezu da na osnovu predodobrenja dobiju kasnije konačno odobrenje. Vidjeli ste da su došli u Hrvatsku 10. siječnja i rekli da je to njihova obveza, da nisu uspjeli dobiti konačno odobrenje i da po pitanju Hrvatske nema nikakve odgovornosti", rekao je Krstičević.

Što se tiče jamstva, rekao je, jamstvo za ozbiljnost ponude je Država Izrael.

"Oni su došli u Zagreb i ispričali se. Mi smo zbog složenosti projekta radili 'država s državom'. Da smo bili u fazi potpisivanja ugovora, a da bi se on potpisao trebalo je doći konačno odobrenje, jasno da bi bilo jamstvo za posao, i to je obveza prema zakonu”, pojašnjavao je Krstičević.

Ponovio je i kako je proces vođen sustavno i bio iznimno transparentan.

”Hrvatska je napravila sve što je trebala napraviti, a posao su vodili najkompetentniji ljudi, i ni ja niti nitko drugi nije ugrozio interese Hrvatske”, poručio je.

Krstičević je izrazio uvjerenje da će se iz drugog koraka doći do optimalnog rješenja za Hrvatsku.

"Ovdje se radilo o obvezujućoj ponudi i postoje pravni temelji da se dobije odgovarajuća odšteta", ustvrdio je Sinčić nezadovoljan dogovorom.

Krstičeviću, kaže, ne vjeruje da nije znao jer ima vojničku karijeru, političku karijeru kao ministar, ali i karijeru u vojnoj industriji.

"Ovo je svjetska priča između tri vlade, ali pretvorili ste je u običnu balkansku priču na namještenom natječaju, bojim se", kazao je Sinčić upozorivši kako je baš u vrijeme raspisivanja natječaja, 4. listopada prošle godine, osnovana tvrtka za remonte zrakoplova i snimanje iz zraka Planet IX.

"Radi se o tome da su nas koruptivni elementi iz aeroindustrije, što izraelski što iz Hrvatske, doveli u probleme. Je li moguće da jedan hrvatski general, vojnik, zapovjednik, dovede sebe u poziciju da namješta natječaj za svoju bivšu firmu King ICT i da u tome dobije nešto sa strane”, pitao se Sinčić.


Reci što misliš!