Politika

političke napetosti

Bernardić: Plenković mora odlučiti - ili Penava ili Pupovac, zajedno očito ne mogu

Bernardić: Plenković mora odlučiti - ili Penava ili Pupovac, zajedno očito ne mogu
Robert Anic/PIXSELL

Na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora Foruma žena SDP-a izabrane su predsjednica i dvije potpredsjednice - Gordana Sršon te Ljiljana Đurica i Ana Lovrić, dok je za predsjednicu NO-a Foruma žena izabrana Dijana Breko.

Tim povodom SDP je održao konferenciju za medije na kojoj je čelnik SDP-a Davor Bernardić komentirao aktualna politička zbivanja.

Bernardić je najavio da će SDP uskoro predstaviti svoj prijedlog Zakona o pobačaju. Naglasio je kako je stav SDP-a da pobačaj mora biti dostupan, legalan i besplatan.

"Naš stav je da pobačaj mora biti dostupan, fizički i geografski, besplatan, legalan te informiran, odnosno da o njemu mora postojati dostupna informacija", objasnila je Maja Sporuš iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske.

Bernardić je komentirao najavu prijevremenih izbora. Politička trgovina i klijentelizam očito dolaze do izražaja, istaknuo je Bernardić.

"Ova Vlada ne odražava volju građana. Sabor je sastavljen po modelu političke korupcije. SDP je u svakom trenutku spreman preuzeti odgovornost i izvući Hrvatsku iz ove kaljuže političke korupcije, uhljebništva i kriminala, kao što smo to bili dvaput do sada, tako smo u stanju opet. SDP je počeo pripreme za europske izbore, a spremni smo i na parlamentarne u bilo kojem trenutku", objasnio je Bernardić.

Osvrnuo se i na napad na vukovarskog učenika. 

"Hrvatska mora podvući crtu, naučiti na lekcijama prošlosti te krenuti naprijed, a HDZ svojim odnosom svakodnevno pokazuje što misli o Srbima i ostalim pripadnicima nacionalnih i vjerskih manjina", istaknuo je Bernardić.

"U Hrvatskoj se očito opet šiti mržnja prema drugima i drugačijima pa i onima koji su drugačiji po nacionalnoj osnovi, konkretno prema Srbima. Penavine teze samo to potvrđuju. Došlo je vrijeme da se Plenković odluči ili Penava ili Pupovac. Očito zajedno ne mogu", smatra Bernardić.

Evo što kaže o nedavnim incidentima u sabornici:

"I ministar Krstičević i premijer Plenković su vidno nervozno reagirali. Moje je pitanje - ako je sve po kontrolom, ako je sve u redu i po propisima, čemu tolika nervoza i čemu tolika panika? To je nedopustivo ponašanje za hrvatski parlament."

SDP je prije nekoliko dana najavio da će zatražiti ostavku ministra Krstičevića.

"Prvo ćemo uputiti interpelaciju u saborsku proceduru idući tjedan. Tražimo plenarnu raspravu o odgovornosti, činjenicama i detaljima o tome što svaki dan izlazi na vidljivo, kao i ova najnovija korespondencija i nakon toga ćemo, sukladno interpelaciji, predložiti određene zaključke, ako sama Vlada i predsjednik Vlade po tom pitanju ne preuzmu odgovornost", pojasnio je Bernardić.


Reci što misliš!