Politika

Istraga je nejavna

Ivica Todorić još čeka prvo ispitivanje u slučaju Nexus

Ivica Todorić još čeka prvo ispitivanje u slučaju Nexus
Robert Anic/PIXSELL

Ivica Todorić još čeka prvo ispitivanje u slučaju Nexus jer se za to još uvijek čeka suglasnost suda u Londonu. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zato je poslalo je i požurnicu.

Odgovor Županijskog državnog odvjetništva N1 televiziji prenosimo u cijelosti: "Nadležnom tijelu Ujedinjenog kraljevstva 20.studenog 2018. poslan je zahtjev za davanjem suglasnosti za vođenje kaznenog postupka protiv I.T., zbog dva kaznena djela koja nisu bila obuhvaćena izvršenim EUN-om.

S obzirom na nismo zaprimili potvrdu uručenja, zahtjev je putem National Crime Agency, ponovljen 18.siječnja 2019." 

Podsjetimo, Ivica Todorić je u Hrvatsku izručen u studenom prošle godine i to zbog prve istrage, one u slučaju Agrokor. U međuvremenu je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu otvorilo još jednu istragu, u slučaju Nexus u kojoj se bavi sa nezakonitim zajmovima.

Istraga je u međuvremenu proširena, a potvrđeno nam je da je i produljena za još 6 mjeseci.

Nakon što je Todorić predan Hrvatskoj, ispitan je za slučaj Agrokor - no ne i za slučaj Nexus, budući da za to nije izručen Hrvatskoj.

Tada se ŽDO-u Zagreb postavljalo pitanje zašto suglasnost nisu tražili odmah nakon što su otvorili istragu. Odgovorili su da to nisu mogli jer je odbijen njihov zahtjev za istražni zatvor u tom predmetu, a da su se uvjeti za traženje suglasnosti od Londona stekli tek kada je Todorić predan Hrvatskoj i kada se nije odrekao načela specijalnosti.

Pitali smo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i je li gotovo vještačenje u slučaju Agrokor koje su povjerili poljskoj tvrtki.

Istraga je nejavna, odgovor je koji smo dobili. Prema neslužbenim informacijama iz odvjetničkih krugova, rezultate vještačenja još nisu primili.


Reci što misliš!