Politika

riječ stručnjaka

Antikorupcijsko vijeće: Sabor nikada nije bio nevjerodostojniji

Antikorupcijsko vijeće: Sabor nikada nije bio nevjerodostojniji
Patrik Macek/Pixsell

Na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije održanoj u utorak na temu "Politička korupcija u Hrvatskoj - prijetnja parlamentarnoj demokraciji", rečeno je kako se politička korupcija mora suzbiti jer vodi u sistemsku korupciju, te da Sabor nikada nije bio nevjerodostojniji i da će se to odraziti na izlaznost građana na izbore.

„Sabor nikada nije bio nevjerodostojniji nego što je to sada, jer aktualna većina i način kako je složena dolaskom HNS-a u nju je prevara birača”, ustvrdio je SDP-ovac i predsjednik Vijeća Željko Jovanović.

Krešimir Planinić (U ime obitelji) ističe kako su prebjezi stvar ne kaznenog, nego izbornog zakona. Naglasio je da treba pojačati odgovornost političara prema biračima te ili poboljšati sadašnji sustav kroz preferencijalno glasovanje ili ići na većinski sustav.

„Nevjerojatna izborna prijevara je i sama vladajuća koalicija”, složio se Planinić.

„Prava vlada s dignitetom ne bi pristala niti sekunde da ima ijednog zastupnika koji je tako prevario birače”, poručio je SDP-ovac Gordan Maras.

Maras je, kaže, siguran da u korupciju 'spada' i priča u Zagrebu u kojoj se potpisuju ugovori za „ski-žičare gondole najskuplje u svijetu” te se upitao kako je moguće da se potpiše ugovor od 375 milijuna kuna za koji nisu osigurana sredstva. „Ako se ne počnemo ponašati drugačije, prevladavajući kriterij će nam biti 'život me natjerao'”, zaključio je Maras.

Potpredsjednik Vijeća Ante Babić (HDZ) poručio je kolegama u tom tijelu: „Mi ne smijemo i ne bismo trebali biti ni istražitelji ni tužitelji ni egzekutori na Nacionalnom vijeću”.

Novinar Mislav Bago upozorio je na, kako je istaknuo, katastrofalnu činjenicu da je u Hrvatskoj do polovice mandata 20 zastupnika promijenilo dres te je u tom kontekstu apostrofirao ulogu Državnog odvjetništva: „Na njemu je velika odgovornost jer imaju sve alate i ako netko za nekoga kaže da je politički korumpiran, ono mora djelovati. Možemo imati najbolje zakone, no ako imate ljude slabe kičme i niskog morala, ništa neće pomoći", zaključio je Bago.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić je kazao da se provjeravaju kaznene prijave u slučaju 'prebjega' u saborski klub Milana Bandića.

„Ima li ičega opipljivog, a pod tim pretpostavljam da mislite na podatke koji bi trebali služiti državnom odvjetniku da može donijeti državnodovjetničku odluku, to ćemo znati kad bude predistražni dio postupanja gotov”, rekao je Jelenić.

Predsjedica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković je rekla da su na Povjerenstvu otvoreni predmeti Milana Bandića, te prebjega u njegovu stranku i saborski klub Marije Puh (bivša zastupnica HNS-a) i Mladena Madjera (bivši zastupnik HSS-a). "U predmetu Puh smo najdalje došli s prikupljanjem činjenica i dokaza. S obzirom na dinamiku kojom nam se odgovara na upite, teško je reći kada će biti dovoljno podataka da se s predmetima ide na sjednicu”, rekla je.

Na sjednici Nacionalnog vijeća je aktualizirano i pitanje donošenja Etičkog kodeksa za saborske zastupnike koji nije donesen niti nakon četiri godine, koliko je prošlo otkada je to preporučio Skupina država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO).


Reci što misliš!