Politika

Prva ukrajinska premijerka

Timošenko najavila kandidaturu za predsjednicu Ukrajine

Timošenko najavila kandidaturu za predsjednicu Ukrajine
AP

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u utorak je objavila da će se na izborima u ožujku kandidirati za predsjednicu.

Prva ukrajinska premijerka, koja je vladala od 2005. do 2010. godine, optužuje trenutno vodstvo Ukrajine da je odgovorno za relativno niske plaće i za dugotrajni sukob na istoku države. 

Vodstvo "potkrada svoju zemlju", priopćila je Timošenko. 

"U ratu dobro zarađuju. Veoma su zadovoljni ovom situacijom". 

Ukrajinu je opisala kao najsiromašniju državu u Europi i jednu od najkorumpiranijih na svijetu. 

"Inozemne investicije praktično ne postoje", kazala je bivša premijerka i obećala "novu eru uspjeha, sreće i blagostanja". 

Ankete ju proteklih mjeseci po popularnosti stavljaju ispred trenutnog predsjednika Petra Porošenka. 

Timošenko se već kandidirala za predsjednicu 2010. kad je izgubila od proruskog kandidata Viktora Janukoviča, kasnije zbačenog velikim prosvjedima koji su pozivali na bliskije odnose sa zapadom. 

Timošenko je tijekom Janukovičeve vladavine osuđena na sedam godina zatvora zbog korupcije. Oslobođena je tijekom njegovog zbacivanja 2014. godine. Kasnije te godine se ponovno kandidirala za predsjednicu, no izgubila je od Porošenka. 

Sukob između proruskih separatističkih skupina i ukrajinske vojske ogroman je teret za tu bivšu sovjetsku republiku, a odnosi između Kijeva i Moskve dovedeni su na najnižu razinu. 

"Ruski agresor je okupirao dio ukrajinskog teritorija", napisala je Timošenko u najavi svoje kandidature. Trenutnu situaciju opisala je kao najdramatičniju u povijesti države.

U sukobu s pobunjenicima živote je izgubilo više od 10 tisuća ljudi, a četvrtina njih bili su civili, pokazale su procjene Ujedinjenih naroda. 


Reci što misliš!