Politika

heroj domovinskog rata

Plenković i Krstičević odali počast bojniku Davoru Joviću

Plenković i Krstičević odali počast bojniku Davoru Joviću
MORH / M. Čobanović

Ministar Krstičević i predsjednik Vlade Plenković zajedno su odali počast junaku Domovinskog rata, bojniku Davoru Joviću.

U sklopu posjeta Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem danas je, na mjesnom groblju u Dugim Njivama kraj Vrgorca odalo počast pokojnom bojniku Davoru Joviću, hrvatskom branitelju, časniku, vrhunskom sportašu i junaku Domovinskog rata.

Ministar Krstičević i predsjednik Vlade Plenković zajedno su odali počast junaku Domovinskog rata, bojniku Davoru Joviću. Pritom je naglašeno kako je riječ o istinskom heroju i branitelju koji je već za života postao legenda.

"Davor je jedan od onih koji su svojim djelovanjem i snagom duha davali neprocjenjivu energiju ostalim pripadnicima Četvrte gardijske brigade. Njegov život i njegova djela trebaju nam biti putokaz" rekao je ovom prigodom ministar Krstičević.

Heroj Domovinskog rata, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Davor Jović rođen je 1956. godine u Dugim Njivama kod Vrgorca, a preminuo je 27. studenog 2017. u 61. godini života.

Davor Jović dva puta je bio prvak bivše države u full contactu i to 1984. i 1989. godine u kategoriji do 84 kg.

Na samom početku Domovinskog rata, stavio se domovini na raspolaganje, napustio posao i sa skupinom prijatelja ušao u sastav vrgoračke satnije u Četvrtoj gardijskoj brigadi. S Četvrtom gardijskom brigadom prošao je sva ratišta, a dva puta je bio teško ranjen; 3. srpnja 1992. u mjestu Kokotova Glava na dubrovačkom bojištu te 22. siječnja 1993. u selu Podgradina na Maslenici. Međutim, Jović je liječnicima izričito naredio da mu skinu 80-postotnu invalidnost kako bi mogao ponovno otići na bojišnicu.

Godine 1993. šest mjeseci proveo je u časničkoj školi u Zagrebu, a potom se vratio u "Paukove" s kojima je sudjelovao i u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja".

Na prvom održanom natjecanju 1997. godine za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH bojnik Davor Jović proglašen je najboljim vojnikom, pobijedivši na 76 km dugom maratonu "Prvi do Knina, prvi do slobode". Te 1997. godine, natjecatelji su svladavali stazu duljine čak 76 kilometara uz iznimno zahtjevne radne točke koje su obuhvaćale padobranski skok, gađanja iz automatskog naoružanja, gađanja iz samokresa te ručnog raketnog bacača, bacanje bombe, vožnju kajakom po rijeci, penjanje uz liticu te spuštanje po konopu, prelazak preko vodenih površina uz stalnu orijentaciju na zemljištu i vojnički kros kao sastavni dio cijele staze.

Davor Jović umirovljen je 2003. godine nakon čega je u Vrgorcu je pokrenuo Kickboxing klub "Sveti Jure". Kroz njegovu školu prošlo je više od 300 boraca, a Nikica Radonić pod njegovim stručnom vodstvom osvojio je hrvatsko prvenstvo, europski i svjetski kup te postao svjetski doprvak.

Umirovljeni bojnik HV-a Davor Jović, ponio je titulu Junak Domovinskog rata - najveće odlikovanje koje jedan branitelj može dobiti. Odlikovan je i Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu i posmrtno Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu

U čast junaku Domovinskog rata i prvom pobjedniku natjecanja za najspremnijeg vojnika natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga od 2018. godine nosi naziv "Memorijal bojnik Davor Jović-  Prvi za Hrvatsku". 21 godinu nakon održavanja prvog natjecanja za najspremnijeg vojnika, ovo natjecanje nosi ime po njezinom prvom pobjedniku i heroju Domovinskog rata.


Reci što misliš!