Politika

zadarski profesor u saboru

Vučetić: Ministarstvo bi trebalo propisati kriterije za prijem nastavnika

Vučetić: Ministarstvo bi trebalo propisati kriterije za prijem nastavnika
Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić upozorio je u petak kako bi naputak Ministarstva znanosti i obrazovanja svim školama da do 4. veljače izrade pravilnike kojima će odrediti postupovnik primanja novih nastavnika i suradnika, umjesto rješenja mogao donijeti probleme, te poručio kako bi Ministarstvo trebalo propisati kriterije za primanje.

Pravilnik bi trebao uroditi transparentnim postupkom zapošljavanja novih djelatnika, što je za pohvaliti, no pogledaju li se podaci sindikata i rješenja koja promišljaju neke škole, možemo zaključiti da se radi o besmislenom pokušaju rješavanja problema, ustvrdio je Vučetić u Hrvatskom saboru.

Ne mogu se negirati kompetencije koje je utvrdila viša razina obrazovanja

Pozvao se na primjer škola Primorsko-goranske županije koje su, kaže, zaključile da će kandidate za nastavnike testirati o informatičkoj pismenosti, poznavanju djelatnosti, osobnosti i motivaciji, te kroz ogledni sat.

Time izravno dolazimo u koliziju s kompetencijama propitanim na višoj, sveučilišnoj razini. Osnovna ili srednja škola ili neko povjerenstvo ne mogu negirati ili iznova vrednovati kompetencije koje je utvrdila viša razina obrazovanja, istaknuo je zastupnik koji drži da ni sustav oglednog  sata nije promišljen.

Iznosi primjer natječaja na kojem je sam sudjelovao, u gimnaziji sa samo jednim razredom i dva sva sata filozofije i satom logike tjedno, na koji se javilo 30 kandidata. Zamislite da smo svi imali ogledni sat, to je punih 10 tjedana, dva i pol mjeseca, što znači da bi škole natječaje trebale raspisivati godinu do dvije prije nego im treba nastavnik, naveo je.

Ovdje se radi o besmislenom, nepromišljenom i nelogičnom traženju rješenja, a sve da se zamuti sustav, ocijenio je Vučetić koji drži kako bi Ministarstvo trebalo propisati i kriterije za primanje nastavnika, a ne da o njima odlučuju same škole.

Glasnović: U čije ime Lončar dobiva priznanje

Željko Glasnović (NZH) zapitao se u čije ime bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar dobiva priznanje Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mu je 23. siječnja, temeljem Statuta Grada Zagreba, dodijelio javno priznaje. Sjećate se embarga Vijeća sigurnosti UN-a i kad je lobirao za embargo Hrvatskoj, bio je to Lončar, siva eminencija hrvatske diplomacije, izjavio je Glasnović.


Reci što misliš!