Politika

kraj jedne ere

Trump izašao iz nuklearnog sporazuma s Rusijom

Trump izašao iz nuklearnog sporazuma s Rusijom
AP

Sjedinjene Države objavile su u petak povlačenje iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom, koju optužuju da je prekršila taj dogovor zaključen za vrijeme Hladnog rata.

'Sjedinjene Države sutra će ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum', rekao je predsjednik Donald Trump u priopćenju.

Šef američke diplomacije Mike Pompeo rekao je da je Washington spreman nastaviti razgovore s Rusijom o razoružanju.

Uoči američke odluke, koja je bila očekivana, Rusija je upozorila SAD na 'iznimno neodgovoran' potez, ocjenjujući sporazum nužnim, posebno za europsku obranu.

SAD optužuje Rusiju za kršenje sporazuma i prošle je godine objavio da će se iz njega povući početkom veljače, osim ako se Moskva ne uskladi s odredbama sporazuma.

INF sklopljen 1987. između Rusije i SAD-a brani nuklearne rakete s dometom između 500 i 5500 kilometara.

Kremlj demantira 'neutemeljene' optužbe te kaže da Washington krši sporazum. Tvrdi također da Washington zapravo ne želi ući u ozbiljne pregovore kako bi se sporazum održao.


Reci što misliš!