Politika

oglasilo se ministarstvo

I Hrvatska priznala Guaida za privremenog predsjednika Venezuele

I Hrvatska priznala Guaida za privremenog predsjednika Venezuele
AP Photo/Rodrigo Abd

Nakon što su agencije jutros javile da su Španjolska, Velika Britanija, Švedska, Austrija i Danska priznale Juana Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele, u večernjim satima oglasilo se i Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova

U priopćenju u kojem se pridružuje izjavama drugih europskih zemalja, Ministarstvo vanjskih poslova priznaje Juana Guaida za privremenog predsjednika Venezuele koji bi trebao pripremiti sve za nove izbore.

'Republika Hrvatska je zabrinuta najnovijim događanjima u Venezueli te daljnjim produbljivanjem političke, gospodarske i humanitarne krize. Snažno osuđujemo kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih uhićenja. Ističemo važnost iznalaženja mirnog i demokratskog rješenja u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venezuele, stoji u priopćenju MVEP-a.

'Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU-a', objašnjava se u priopćenju kojem je dodana zajednička izjava koju osim Hrvatske potpisuju Španjolska, Portugal, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Nizozemska, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Latvija, Litva, Estonija, Poljska i Švedska.

'U okviru nastojanja za mirno prevladavanje aktualne krize Hrvatska je podržala uspostavu Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, koja treba pomoći u stvaranju uvjeta za vjerodostojni politički proces i održavanje izbora. Hrvatska podržava građane Venezuele u njihovoj želji za prestankom nasilja i mirnim i demokratskim rješenjem krize. S partnerima u EU radimo na omogućavanju pružanja humanitarne pomoći, koju zbog zabrane režima nije moguće dostaviti. U tom kontekstu Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venezueli', zaključuje se u priopćenju.

 

Reci što misliš!