Politika

gošća n1 televizije

Žalac: Europski fondovi su prilika za Hrvatsku, sada smo na plus 10 milijardi kuna

Žalac: Europski fondovi su prilika za Hrvatsku, sada smo na plus 10 milijardi kuna
n1

Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac bila je gošća N1 studija uživo.

Početkom godine ministrica Žalac rekla je da će do kraja siječnja biti zbrojeno koliko je novca Hrvatska povukla iz europskih fondova. "Zadnji put smo to mjerili prilikom pete godišnjice članstva u Europskoj uniji. Tada smo bili na 8,4 milijardi kuna u plusu, sada smo na deset milijardi. Uplatili smo 18 milijardi, povukli 28 milijardi kuna. To daje optimizam. Europski fondovi su prilika za Hrvatsku, kod nas se 80 posto javnih investicija financira iz europskih fondova", kaže ministrica. 

Predzadnji smo po iskorištenosti sredstava iz europskih fondova. Jesmo li se popeli na toj ljestvici?

"Vidjet ćemo kako će Europska komisija gledati ovo što smo napravili 2018. Prvi put smo poslali izjavu o izdacima kojom smo premašili operativni program za sto posot. To znači da smo sve prihvatljive troškove ovjerili i poslali Komisiji račun, čestitku, na temelju kojeg će se uplatiti sredstva u hrvatski proračun nakon provjere. Očekujemo da se ta sredstva uplate u proračun, na tom poslu radi veliki tim ljudi", govori ministrica. 

Na pitanje koliko novca je dosad došlo u proračun, Žalac kaže: "Od 2013. mi smo 10 mlrd kuna u plusu u odnosu na ono što smo uplatili. To je finanla verzija onoga što imamo od podataka od strane Ministarstva financija. To je 62 posto ugovorenih europskih sredstava. Slijede nam i druga ugovaranja. Isplate korisnicma su porasle, a kad govorimo o ovjerenim sredstvima to je dupli skok, sada samo na 18 posto."

Do kraja razdoblja, ne sumnja, bit će još europskog novca za Hrvatsku. 

"Prihvaćam svu odgovornost za posao koji radim, nemam se potrebe vraćati u prošlost", kaže ministrica na pitanje o radu njenih prethodnika, Branka Grčića i Tomislava Tolušića. 

Žalac je zadužena i za koordinaciju. Kaže kako redovito "proziva" ministre i posrednička tijela jer - to je njezin posao. 

"Kad su europski fondovi u pitanju nije sve u mom ministarstvu nego u pet ministarstava i četiri agencije. Nemoguće je kontrolirati svaku pojedinačnu situaciju, ali mi pokušavamo napraviti sve u našoj moći. Svaka karika mora štimati da bi lanac bio funkcionalan. Reakcije su nebitne, bitni su rezultati. Nama je vrijeme novac. Interes mi je da sve bude ispravno i da se ukaže na problem ako on postoji. Ne treba tu praviti dramu", govori ministrica. 

Govoreći o promjeni regija za povlačenje sredstava, kaže kako nema drame ni u tome, kao ni inače u poslu. 

"Ako ima drame, ništa se ne napravi. Treba razgovarati. Mi smo napravili analizu prošle godine i ona je osvježila podatke ekonomskih i statističkih pokazatelja", kaže Žalac i dodaje kako nema govora o tome da je grad Zagreb zakinut u novoj organizaciji podjele sredstava, kako se moglo čuti. 


Reci što misliš!