Politika

natalitetna politika

Hrvatska dobiva demografsku strategiju: Nove mjere za povećanje broja rođenih

Hrvatska dobiva demografsku strategiju: Nove mjere za povećanje broja rođenih
Pixell

Prva verzija dokumenata, koji sadrži čak 110 demografskih mjera, dovršena je još prije nekog vremena

Od sljedeće godine roditeljske naknade tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta trebale bi biti izjednačene s punom plaćom roditelja, a očevi bi trebali dobiti pravo na 10 slobodnih dana plaćenih u visini pune plaće koje mogu iskoristiti da s majkom budu kod kuće neposredno nakon rođenja djeteta.

Glavne su to mjere koje donosi Nacionalna demografska strategija revitalizacije Republike Hrvatske, peti demografski strateški dokument koji radna skupina resornog Ministarstva demografije, sastavljena od 16 izabranih stručnjaka, izrađuje od ožujka prošle godine, piše Jutarnji list.

Prva verzija dokumenata, koji sadrži čak 110 demografskih mjera, dovršena je još prije nekog vremena te su svi članovi radne skupine na nju dostavili svoje primjedbe i prijedloge. Temeljem njih, u Ministarstvu demografije sada se izrađuje finalni dokument, koji bi u javnu raspravu trebao biti upućen na proljeće.

Prva na popisu mjera je delimitiranje roditeljskih naknada, i trebala bi stupiti na snagu 2020. godine. Podsjetimo, upravo je ta mjera bila među glavnim HDZ-ovim predizbornim obećanjima, a ministrica obitelji i demografije Nada Murganić stalno je ponavljala da će je provesti do kraja mandata.

Radnu skupinu koja izrađuje Strategiju čine Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Mario Bara i Roko Mišetić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta,Ksenija Bašić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Nenad Pokos, Ivo Turk, Andreja Brajša Žganec i Dražen Živić s Instituta 'Ivo Pilar', Ivana Dobrotić i Teo Matković s Pravnog fakulteta, Josip Faričić i Snježana Mrđen sa Sveučilišta u Zadru, Rebeka Mesarić Žabčić i Anđelko Milardović s Instituta za migracije, Robert Skenderović s Hrvatskog instituta za povijest i Andreja Sršen s Hrvatskih studija.


Reci što misliš!