Politika

komentar

Bernardić: Propala nabava aviona skupo nas je koštala, Krstićevića treba smijeniti

Bernardić: Propala nabava aviona skupo nas je koštala, Krstićevića treba smijeniti
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je ocijenio da je zbog afere s nabavom borbenih aviona izgubila vrijeme, teško stečeni ugled i novac, a s druge strane sabornice SDP-ovce su podsjećali na netransparentne remonte MIG-ova u vrijeme njihove vlade.

"Vlada i ministar obrane Damir Krstičević obmanuli su i javnost i Odbor za obranu, a Hrvatsku su izložili međunarodnoj blamaži. Svojim ostankom oni ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana", poručio je Bernardić u uvodnom govoru SDP-ove interpelacije o radu vlade zbog propale nabavke borbenih aviona.

Premijeru Andreju Plenkoviću sugerirao je da bi bilo bolje da smijeni Krstičevića umjesto da na takav način ponižava resornog ministra.

"Nije li lakše da smijenite ministra obrane nego da ga ovako ponižavate. Nemojte mu to raditi, ako ni zbog čega drugoga onda zbog njegova dostojanstava, ali i poštovanja prema ratniku”, poručivao je šef SDP-a.

Danas, rekao je, treba pokrenuti pitanje tko je i zašto u medije puštao tajne i klasificirane dokumente vezane za vojnu sigurnost. Pitao se i koga se time štiti.

Obrambena sposobnost Hrvatske, tvrdi, po prvi je puta dovedena u pitanje nakon Domovinskog rata.

Ponavljao je kako je SDP odavno upozoravao na problem s kupnjom aviona jer se, tvrdi, od početka radilo o netransparentnom procesu.

"Prava je istina da je premijer Plenković taj koji laže i nastavlja lagati. Jasno je da je papir upozorenja postojao, da su premijer, ali i predsjednica i ministar bili upoznati s uvjetima prodaje, a lagali su da nisu”, navodio je Bernardić.

Predsjednici Republike uputio je pitanje je li njezin predstavnik bio na otvaranju ponuda za avione.

"Ako tvrdite da ništa ne znate, što je on tamo radio i zašto ste ga slali?”, čudio se čelnik SDP-a.

Resornog je ministra pak pitao je li točno da se njegova bivša firma naknadno upisala u registar i održavanje i servisiranje aviona.


Reci što misliš!