Politika

istraživanje

Kakvo je zdravlje hrvatskih političara?

U Hrvatskoj ne postoji zakonska obveza, ali ni praksa da državni vrh objaVljuje rezultate svoje sistematskih pregleda

Političari u Hrvatskoj, kao ni drugdje u svijetu, nisu dužni objaviti svoj zdravstveni karton, iako je njihovo zdravlje od vitalnog interesa za rad države.

Ipak, predsjedica Kolinda Grabar-Kitarović otvoreno je progovorila o svom zdravlju. Zbog viroze - uoči državnog posjeta Ankari Kolinda Grabar Kitarović bila je u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici - na infuziji. "Uostalom tko od vas nije bio na infuziji?", upitala je predsjednica. 

Otvoreno je predsjednica priznala da i obavlja godišnje preventivne preglede i to u privatnoj klinici u Sv. Nedelji. "Nažalost, imam neke genetske predispozicije od mojih četvero djedova i baka troje je umrlo od karcinoma tako da svake godine radim magnetsku rezonanciju dojki i unutarnjih organa", otkrila je predsjednica. 

Plenković zbog anemije nije odslužio vojni rok

U Hrvatskoj ne postoji zakonska obveza, ali ni praksa da državni vrh objaVljuje rezultate svoje sistematskih pregleda - iako Kolinda Grabar-Kitarović nije jedina političarka  koja je progovorila o svom zdrastvenom stanju.

Da premijer Plenković nije odslužio vojni rok zbog takozvane mediteranske anemije - sam je priznao. "To je nešto što imate otkad ste se rodili. Ima to i moj maleni", kazao je svojedobno Plenković. A i nedavno je obavijestio javnost da je bio na Jordanovcu - zbog kašlja.

Samo dvadesetak dana od početka mandata - pred kamerama ministar branitelja Tomo Medved doznao je za probleme sa visokim tlakom. Drugi ministri  problema sa šećerom i visokim tlakom nisu imali zahvaljujući - zdravoj prehrani.

"Jutros sam popio sok od naranče, ali znam pojesti i zobenu kašu. Koliko vremena imam, ne stignem baš puno", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Problemi Milana Bandića

Poznato je da sve u danu stigne Milan Bandić - ali sustigli su ga i problemi sa zdravljem. Probleme s glasnicama, operacija sinusa, ali i moždani udar. Plućna emobolija, zbog koje je tjednima koristio štake -  kakvog je zdravstvenog stanja od kamera nije skrivao...

"A šta ću, oguglao sam na sve", kazao je svojedobno Bandić. 

Bivši predsjednik Ivo Josipović operirao je oči, a nekadašnji ministar Hebrang odabrao je austrijski Innsburck za operaciju prostate. Ranko Ostojić preživio je sepsu, a ministar Goran Marić zbog dehidracije završio je u bolnici.

Dok danas političari svoju medicinske kartone dijele s javnosti - doduše kada to žele i na način na koji žele - prije se o tome nije ni pričalo. Dijagnoze i zdravstveni problemi su se tajili kao u slučaju pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. 


Reci što misliš!