Politika

sastanak s europskom povjerenicom za pravosuđe

Grabar-Kitarović: Hrvatska štiti manjine pa to očekuje i od drugih

Grabar-Kitarović: Hrvatska štiti manjine pa to očekuje i od drugih
Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska pridaje veliko značenje zaštiti manjina, što očekuje i od drugih država članica EU-a, uključujući i one u pristupnom procesu, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak na sastanku s europskom povjerenicom za pravosuđe Verom Jourovom, priopćeno je s Pantovčaka.

U tom smislu, nastavila je predsjednica, Hrvatska očekuje ispunjavanje svih zadanih kriterija i standarda, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, pitanje nestalih osoba i zaštitu manjina, naglašava se u priopćenju.

Jourova je istaknula kako je Hrvatska vrijedan partner koji redovito pruža potporu inicijativama Komisije. Naglasila je važnost efikasnog pravosuđa i njegove transparentnosti te jačanja povjerenja građana i poslovnih subjekata u pravosudni sustav, a važno je i podizanje svijesti o pravima i zaštiti potrošača.

Smatra kako je Hrvatska napravila mnogo vezano uz ravnopravnost spolova, no treba obratiti pažnju i na ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života i stoga poručila kako se sada mogu upotrijebiti i sredstva iz EU fondova i za financiranje, na primjer, produženog radnog vremena vrtića.

Grabar-Kitarović naglasila je značaj učinkovitosti pravosuđa i mjera vezanih uz ravnopravnost spolova koje izravno utječu na demografsku situaciju u Hrvatskoj te važnost zaštite žena od nasilja.


Reci što misliš!