Politika

Gordan Jandroković poručio

Sabor ostaje pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu

Sabor ostaje pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu
Pixell

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je da će parlament ostati pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu.

"Najvažnije je to da se obilježi stradanje ljudi i da podsjetimo na žrtvu, to je po meni najbitnije. Sve ono što je povezano s politizacijom i pokušajem da se iskoristi taj skup, kako bi netko sebe predstavio u političkom smislu. Najvažnije je komemorirati žrtvu. Iz tog razloga Sabor će ostati pokrovitelj i tražit ćemo načine kako to napraviti na dostojanstven način", kazao je Jandroković.

Na pitanje je li istina da više na Bleiburgu neće biti uvodnih govora, odgovorio je: "Za sad sam rekao sve što sam imamo, a kako će izgledati komemoracija - vidjet ćemo", kazao je Jandroković.

Podsjetimo, Jandroković je ranije rekao da u cijelosti podržava izjavu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u povodu zabrane mise zadušnice na bleiburškom polju.

HBK je u petak izrazio duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise na bleiburškom polju. U cijelosti su odbacila razloge koji su naveli u Koruškoj da se radi o "manifestaciji koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti."

Katolička crkva u Koruškoj opet se oglasila u ponedjeljak i poručila da ne namjerava odgovarati na reakciju HBK-a na uskraćivanje dozvole za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

"Mi nećemo reagirati na reakciju i nećemo se upuštati u ping-pong priopćenjima pa tako nećemo reagirati ni na reakciju HBK na uskraćivanje izdavanja dozvole za održavanje svete mise u sklopu komemoracije u Bleiburgu“, rekao je za glasnogovornik nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt, Matthias Kapeller.


Reci što misliš!