Politika

rast trgovinske razmjene

Odnosi između Hrvatske i Rumunjske u uzlaznoj putanji

Odnosi između Hrvatske i Rumunjske u uzlaznoj putanji

Odnosi između Hrvatske i Rumunjske su u uzlaznoj putanji što pokazuju sve češći susreti na visokoj razini, a trgovinska razmjena je prošle godine rasla za oko trideset posto, istaknuli su u petak u Bukureštu ministri vanjskih poslova dviju zemalja.

"Hrvatska i Rumunjska nemaju otvorenih pitanja, iznimno uspješno surađuju u nizu područja unutar EU-a i NATO-a te na bilateralnom planu. O nizu pitanja imamo ista ili slična stajališta", rekla je hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić nakon razgovora s rumunjskim kolegom Teodorom Melescanuom.

Dodala je da se odnosi u posljednje vrijeme intenziviraju i da je samo u zadnje dvije godine bilo devet posjeta na visokoj razini s jedne i druge strane.

"Pozdravljamo činjenicu da je 2018. godine bilateralna trgovinska razmjena porasla za oko 33 posto, što dokazuje veliki potencijal za unapređenje gospodarske suradnje", rekao je Melescanu.

Pejčinović Burić ističe da dvoznamenkasti rast u trgovinskoj suradnji svjedoči o velikom interesu poslovnih zajednica u obje zemlje.

Dvije zemlje, članice EU-a i NATO-a, imaju ista ili slična stajališta o svim temama koje se na dnevnom redu tih organizacija, a dijele i zajedničke ciljeve poput ulaska u Schengen, eurozonu, podržavaju snažnu kohezijsku politiku, proširenje na jugoistok Europe, zatim o Inicijativi triju mora i Dunavskoj strategiji Europske unije.

Obje strane su zadovoljne razinom zaštite nacionalnih manjina, hrvatske u Rumunjskoj, koji uglavnom žive u Karaševu i još nekoliko mjesta i koji imaju mogućnost školovanja na hrvatskog od vrtićke dobi nadalje. Isti je slučaj s malom istrorumunjskom zajednicom koja živi u sjeveroistočnoj Istri i koja je uspjela sačuvati svoj jezik.

Ministri Pejčinović Burić i Melescanu osudili su teroristički napad na Novom Zelandu u kojem je poginulo najmanje 49 ljudi u napadima na dvije džamije u gradu Christchurchu. Oboje ministara su izrazili sućut i solidarnost s narodom Novog Zelanda.

Osim s ministrom Melescanuom, ministrica Pejčinović Burić sastala se i s rumunjskim predsjednikom Klausom Wernerom Iohannisom, predsjednikom Senata Calinom Popescu-Tariceanuom i predsjednikom parlamentarnog izaslanstva Rumunjske u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Alexandru-Razvanom Cucom.


Reci što misliš!