Politika

sjednica vlade

Hrvatska se priprema na sve scenarije oko brexita

Hrvatska se priprema na sve scenarije oko brexita
AP

Hrvatska je spremna omogućiti zaštitu prava državljanima Ujedinjenog Kraljevstva koji u njoj borave nakon brexita 29. ožujka, no sukladno načelu reciprociteta, istaknuto je u petak na sjednici Vlade na kojoj je naglašeno i da se radi na pripremama za sve scenarije izlaska.

Hrvatska se priprema za dva scenarija povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije - uređenog uz sporazum i neuređenoga bez sporazuma, istaknuto je u petak na sjednici Vlade, dan nakon što je britanski parlament još jednom odbacio sporazum Therese May i Bruxellesa i donio odluku o odgodi izlaska.

"S obzirom da je i dalje neizvjesno što će se dogoditi 29. ožujka, mi i druge članice EU-a radimo na planovima i scenarijima kako da se naše institucije pripreme u odnosu na posljedice koji će izlazak Velike Britanije imati na fizičke i pravne osobe, osobito za hrvatske državljane koji tamo žive, ali i na britanske državljane koji su u Hrvatskoj", kazao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, referirajući se na službeni datum razvoda Londona i Bruxellesa. 

Podsjetio je kako su brojne institucije i svi relevantni akteri stavili odgovarajuće informacije na svoje internetske stranice kako bi se građani mogli upoznati s pitanjima o kojima moraju voditi računa, te je najavio kako će se zahvaljujući radu ministarstva vanjskih i europskih poslova i drugih resora Vladi uskoro predstaviti cjelovita informacija o pripremi Hrvatske za slučaj neuređenog povlačenja. 

Državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko-Zgombić je na sjednici istaknula kako Hrvatska i dalje smatra da je "uređeni izlazak najbolji put za povlačenje jer se njime osigurava pravna sigurnost građana i poslovne zajednice na obje strane", no da se i dalje radi na pripremi za neuređeni izlazak. 

"Hrvatska je spremna omogućiti državljanima Ujedinjenog Kraljevstva koji zakonito borave u Hrvatskoj nastavak uživanja postojećih prava, ali sukladno načelu reciprociteta. Na tom tragu su u pripremi dva prijedloga zakona", najavila je Metelko-Zgombić. 

"Trenutno poduzimamo sve što je potrebno kako bi učinak mogućeg neuređenog povlačenja na živote građana bio sveden na najmanju moguću mjeru", zaključila je. 

Vlada je na sjednici usvojila Zaključak kojim se prima na znanje Informacija o pripremama Hrvatske za slučaj neuređenog povlačenja, u tekstu koji je Vladi dostavio MVEP. Zaključkom su se sva središnja tijela državne uprave zadužila da dovrše sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti kojima će s u tom slučaju osigurati odgovarajuća pripravnost.


Reci što misliš!

 Izdvojeno