Politika

europarlamentarka

Biljana Borzan u Zadru: Nastavljam se baviti pravima potrošača i zaštitom zdravlja!

Biljana Borzan u Zadru: Nastavljam se baviti pravima potrošača i zaštitom zdravlja!

Kandidatkinja s SDP-ove liste za Europski parlament Biljana Borzan u Zadru je govorila o projektu ugradnje dizala u zgrade do tri ili četiri kata, te najavila kako će se i dalje, bude li izabrana u EU-parlament baviti pravima potrošača i zaštiti zdravlja.

U Hrvatskoj je gotovo 17.000 takvih zgrada, u kojima živi mahom starija populacija. Europska komisija spremna je sufinancirati do 85 posto cijene dizala, uz uvjet da je zadovoljen minimum povlačenja sredstava iz Europskih fondova, jer projekt nije predviđen u postojećem proračunskom razdoblju.

Kako su građani pokazali veliko zanimanje za ugradnju dizala, SDP-ova kandidatkinja Biljana Borzan od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova očekuje pojačan angažman po tom pitanju, te podsjeća na najavu provedbe pilot projekta.

- No, kako smo mi kao što znate izuzetno neuspješna zemlja u povlačenju novca iz fondova, upravo zbog toga Europska komisija dosada nije odobrila promjenu programa i mogućnost realizacije ovakvog projekta.

Željno iščekujemo ocjenu Europske komisije da vidimo je li konačno Hrvatska postigla nekakav minimum zadovoljavajući da se ovaj projekt može ubaciti naknadno. Iskreno se nadam da ćemo u vrlo skoroj budućnosti od ministrice dobiti pozitivne informacije, istaknula je Borzan.

Bude li idućih pet godina ponovno hrvatska zastupnica u europskom parlamentu nastavit će se i dalje baviti zaštitom potrošačkih prava. Problem koji je posebno zanima je takozvano programirano kvarenje tehničkih uređaja u kućanstvima te automobila.

- Mi tehnologiju imamo sve napredniju, a uređaju su nam sve osjetljiviji i sve se više kvare. Nekadašnji automobili, tehnička roba, koje su ljudi kupovali 60-ih, 70-ih godina prošlog stoljeća su trajali po 20, 30, 40 godina, a danas se sve pokvari u roku od nekoliko godina i to najčešće kad istekne jamstvo. Dokazalo se da se perilice rublja kvare nakon određenog broja okretaja, televizori nakon određenog broja sati rada i to je dakle nešto što bih htjela još, ako bude potrebno i dodatno dokazivati i s time se boriti, rekla je Borzan.

Dodala je kako i dalje namjerava nastaviti parlamentarnu borbu za zdraviju hranu na tržištu, čime bi se maksimalno smanjili i slučajevi trovanja zdravstveno neispravnom hranom.


Reci što misliš!