Politika

ljevičari

Slovenska stranka traži da vlada Assangeu ponudi politički azil

Slovenska stranka traži da vlada Assangeu ponudi politički azil
AP Images

Slovenska Ljevica (L), stranka koja osigurava parlamentarnu većinu manjinskoj vladi premijera Marjana Šareca, ali nije dio vladajuće koalicije nego s njom projektno surađuje, predložila je u petak da Slovenija ponudi politički azil osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu.

Predsjednik njenog zastupničkog kluba Matej Vatovec javno je pozvao vladu da "učini sve u njenoj moći" da spriječi izručenje Assangea SAD-u, gdje osnivaču WikiLeaksa, kako je kazao, prijeti doživotna zatvorska osuda ili čak smrtna kazna "zbog otkrivanja američkih ratnih zločina".

Stranka je u izjavi za javnost navela da bi mu slovenska vlada zbog toga trebala ponuditi politički azil u Sloveniji.

"Opravdano sumnjamo da bi Assangeovo suđenje u SAD-u bilo pravedno, a povlačenje azila koji je povukla ekvadorska vlada te postupak britanske policije su sramotni. Predstavljaju kršenje ljudskih prava i međunarodnog prava, te ugrožavaju slobodno i nezavisno novinarstvo. To je ujedno i jak napad na pravo javnosti da ima uvid u djelovanje vlada i njihovih agencija koje ograničavaju slobodu pojedinca", navela je u izjavi slovenska stranka Ljevica (L).

Julian Assange objavio je prije sedam godina na tisuće tajnih američkih dokumenata nakon čega je sve do jučer uspijevao izbjeći bijes Sjedinjenih Država sklonivši se u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

Kada je 2012. od tadašnjeg ekvadorskog predsjednika dobio diplomatski azil, Assange je bio smatran simbolom progona slobode izražavanja i adutom za "progresivne vlade" Latinske Amerike koje pružaju otpor Sjedinjenim Državama, no osnivač WikiLeaksa naposljetku je postao žrtvom borbi za vlast koje potresaju ovu malu južnoameričku zemlju, čiji mu je sadašnji predsjednik Lenin Moreno uskratio diplomatski azil i oduzeo ekvadorsko državljanstvo.


Reci što misliš!