Politika

preko

Ressler se zalaže za obnovu tvrđave Sv. Mihovila

Ressler se zalaže za obnovu tvrđave Sv. Mihovila
Naši školji

Kandidati Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Marijana Balić, Stjepan Ribić, Danijel Marušić i Stjepan Adanić posjetiti su danas Preko i Tkon.

Nakon obilaska Tvrđave sv. Mihovila i Dječjeg vrtića Lastavica u Preku, Karlo Ressler, nositelj HDZ-ove liste, istaknuo je kako je jedna od ključnih poruka HDZ-a neodvojivost lokalne, županijske, državne i europske razine.

–To se vidi na projektima demografske revitalizacije Hrvatske, stvaranja ugodnijeg i boljeg životnog standarda u svakom kraju Zadarske županije i ostalim dijelovima Hrvatske. Više od 80 posto svih javnih investicija u Hrvatskoj je sufinancirano iz Europskih fondova i zato su ovakvi projekti, bez obzira na to što su lokalnog karaktera, ujedno i europski projekti i na najbolji način pokazuju tu povezanost lokalne i europske politike, ustvrdio je Ressler prilikom obilaska novoobnovljene zgrade Dječjeg vrtića Lastavica u Preku, koji će se svečano otvoriti 21. svibnja.

Govoreći o obnovi kulturne baštine, ponajprije za razvoj turističkih potencijala cijelog otoka Ugljana, Ressler je istaknuo kako je to „nešto što se mora napraviti i nešto što želimo napraviti“.

-Na taj način podići će se turistička prepoznatljivost Hrvatske, posebno u Zadarskoj županiji, a obnova Tvrđave sv. Mihovila bila bi sjajan poticaj za to, poručio je.

Na novinarski upit koliko je za Hrvatsku važno sljedeće europsko razdoblje s novim fondovima, Ressler je kazao da će jedan od ključnih zadataka nakon europskih izbora svih zastupnika iz Hrvatske biti pregovori o višegodišnjem financijskom okviru.

-Mnogo su bitnija od samog iznosa za Hrvatsku jepravila po kojima se fondovi koriste. Vidjeli smo u obilasku Hrvatske da postoje mnogi projekti koji se mogu financirati europskim novcem, ali za to nije bilo prilike. ili zbog pogrešnog programiranja ili nedovoljnih sredstava u prvom proračunskom razdoblju. Ali sada će Hrvatska prvi put biti uključena u prvu fazu pregovora. Velika razlika između sadašnje Vlade i prethodne jest u uključenosti lokalnih razina, orijentiranosti na ljude koji mogu najbolje prepoznati potrebe tih sredina. Nemoguće je takve stvari raditi iz Bruxellesa, pa čak i iz Zagreba, i zato je potrebno spustiti razinu odlučivanja, potrebno je razgovarati sa županima, gradonačelnicima i načelnicima već u prvoj fazi kada će se sredstva programirati, zaključio je Ressler.

Načelnik Općine Preko Jure Brižić kazao je kako su s kandidatima HDZ-a za europske izbore razgovarali o obnovi Tvrđave sv. Mihovila, jednom od najvažnijih općinskih projekata.

-Uvjereni smo u podršku i pomoć prilikom prijavljivanja tog projekta na europske fondove. I u veliku obnovu vrtića, koja je stajala dva milijuna kuna, a u koju smo ušli zbog otvaranja jasličkog odjela, ne bismo mogli realizirati da nam nisu pomogla ministarstva demografije i regionalnog razvoja i fondova EU te Zadarska županija. Napravili smo sve da mlade obitelji mogu ostati na otoku, postoje i drugi projekti, a jedan od kompleksnijih svakako je obnova Tvrđave sv. Mihovila, izjavio je Brižić.

Prema riječima župana Božidara Longina, potporu tom velikom projektu Općine Preko dat će i Zadarska županija jer radi se o projektu od kojega će imati koristi i zadarski turizam, ali i sve općine na otoku Ugljanu.

Nakon Preka kandidati HDZ-a obišli su Tkon, radove na trećoj fazi gradnje trajektne luke.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti