Politika

18. svibnja

Mislav Kolakušić s građanima na Narodnom trgu u Zadru

Mislav Kolakušić s građanima na Narodnom trgu u Zadru
Duško Jaramaz/PIXSELL

Akcija mladih na izborima za zastupnike Europskog parlamenta podržava Mislava Kolakušića i njegovu građansku kandidacijsku listu. Akcija mladih najavila je dolazak Mislava Kolakušića u Zadar, u subotu, 18. svibnja, na Narodni trg, od 9 do 11 sati.

Priopćenje AM:

Na predstojećim 'EU izborima' Akcija mladih neće samostalno nastupiti kao stranka. Odlučili smo ne biti još jedna u nizu stranačkih lista (preko 30) koje služe rasipanju glasova, pogodujući time isključivo HDZu i vlastitom probitku i egu.

Kao građani i aktivisti, u proteklih mjesec dana već smo sudjelovali u najvećoj političkoj akciji koju su pokrenuli sami građani, akciji prikupljanja potpisa podrške građanskoj listi, koja se okupila oko suca Trgovačkog suca i začetnika udruge Antikorupcija - Mislava Kolakušića. Ta inicijativa (iako izložena, u našoj bogatoj aktivističkoj karijeri neviđenoj opstrukciji gradskih ureda koji su odbijali izdati dozvole za prikupljanje na javnim površinama) postigla je gotovo nemoguće – prikupljeno je preko 20.000 potpisa podrške građana, u trenutku potpune medijske blokade! Tom akcijom 20.000 građana je dalo puni legitimitet Mislavu Kolakušiću za samu kandidaturu, a toliko glasova na prošlim izborima nije dobilo čak 19 od 25 lista. Jasno je da je ovo najpotentniji politički pokret u novijoj povijesti, kojeg su pokrenuli sami građani, odabirući najbolje među sobom te im dajući legitimitet i prije samih izbora. U prikupljnaju podrške za Mislava smo sudjelovali sa ponosom i punim povjerenjem!

Borba protiv korupcije, od samog početka je temelj Akcije mladih i našeg ulaska u svijet politike. Kao mreža mladih, nezavisnih pojedinaca, koji su svatko u svojoj lokalnoj sredini dizali glavu, dizali glas i ušli u političke arene sa 'velikima i moćnima' čistog srca, borbu protiv nepravde, korupcije i klijentelizma vodimo već godinama. Nakon 12 godina, bez podrške medija, 'sponzora' i suočeni sa političkom kastom koja se koristi i dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, manipulacijama, javnim novcem i javnim glasilima, danas su naši vijećnici prisutni u 15ak gradova općina i županija, a općinom Lovran uspješno upravljamo/obnašamo vlast već drugi mandat. Na svakom koraku borili smo se protiv korupcije, na prosvjedima, akcijama, kampanjama, odborima, vijećima i skupštinama. Međutim, razmjeri korupcije u hrvatskom društvu su toliko golemi, a suočeni sa egzodusom mladih ljudi, općim rasulom i krizom u društvu, nitko nema vremena popravljati državu općinu po općinu, grad po grad, sam protiv svih. Zbog toga smo u stalnoj potrazi za vjerodostojnim partnerima, iskrenim i poštenim ljudima, s kojima možemo pokrenuti korijenite promjene.  

U Mislavu Kolakušiću i njegovim političkim porukama pronašli smo takvu osobu, pronašli smo vlastiti program i načela, sa temeljnim ciljem – potpunim obračunom sa korupcijom, rak ranom i početkom svih problema hrvatskog društva. U njemu vidimo ono čega dugo nije bilo na političkoj sceni, optimizam, karakter  i točku okupljanja za sve poštene i pravdoljubive građane Hrvatske.

 

Riba smrdi od glave, a korupcija kreće od vrha vlasti. Tek tada se širi prema dolje, na sve sfere društva. Korumpirana vlast (i strukture države) dozvoljava korupciju sitnim ribama, kako bi se raširila apatija, kako bi što više ljudi u korupciji makar malo sudjelovalo, skrećući tako pažnju sa sebe i stvarajući dojam da su svi kao oni. Vrijeme je da se konačno krene od glave!

Izbori za EU parlament samo su prvi korak obračuna sa izvorom problema. Potrebno je da građani i njihovi stvarni i iskreni predstavnici zauzmu što više mjesta klijentelističkim partijama i dođu u poziciju predstavljati sami sebe. Trebamo svoje predstavnike, uši, oči i jezike tamo gdje se donose odluke, a bitne odluke donose se naravno i u Briselu. Posebno smo ponosni na činjenicu što su na građanskoj listi grupe birača Mislava Kolakušića naše Marjana Botić i Petra Žitko koje se već godinama bore protiv korupcije kako na županijskoj tako i na općinskoj razini. Upravo ta bespoštedna borba je prvi korak, odnosno najvažniji temelj koji će udariti ritam korjenitim promjenama koje ćemo svi zajedno provesti!

Akcija mladih najavila je dolazak Mislava Kolakušića u Zadar, u subotu, 18. svibnja, na Narodni trg, od 9 do 11 sati. 

 


Reci što misliš!