Politika

povećanje upitno

Trump vjeruje u postizanje sporazuma s Kinom, ali dodatne carine su spremne

Trump vjeruje u postizanje sporazuma s Kinom, ali dodatne carine su spremne
AP Images

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da će dodatne carine na kinesku robu stupiti na snagu nakon summita G20 ovog mjeseca ako se ne postigne trgovinski sporazum s Kinom i kritizirao je Sustav federalnih rezervi jer je "destruktivan" za SAD.

U intervjuu za CNBC, Donald Trump je također rekao da neslaganja oko kineskog tehološkog diva Huaweija neće biti dio trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine.

Trump poručuje da će carine odmah stupiti na snagu ako se kineski predsjednik Xi Jinpingne pojavi na summitu G20. Opetovano je rekao da se sprema susresti sa Xijem na summitu u Osaki krajem lipnja, ali Kina još nije potvrdila dolazak.Kineski ministar vanjskih poslova rekao je u ponedjeljak da je Kina otvorena za trgovinske pregovore s Washingtonom, ali nije ništa najavila u vezi mogućeg susreta.

"Ako ne postignemo dogovor, carine će se povećati", rekao je Trump.

Američki predsjednik ponovno je kritizirao Kinu zbog devaluaciju svoje valute kako bi stvorila nepoštenu trgovinsku prednost i poručio da je ljut zbog politika Sustava federalnih rezervi u SAD-u (FED).

"Smanjuju vrijednost vlastite valute, čine to godinama. Zbog toga su u ogromnoj prednosti, a mi nismo jer imamo FED koji ne snižava kamatne stope", rekao je Trump za CNBC dodaju da je "FED vrlo, vrlo destruktivan" za SAD.


Reci što misliš!