Politika

sastanak u zadru

Andrej Plenković: Povjerenstvo je već konstatiralo da nema sukoba interesa

Andrej Plenković: Povjerenstvo je već konstatiralo da nema sukoba interesa
N1info

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Zadru je danas predsjedao šestim sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru.

Komentirao je aktualnosti, među njima i odluku saborskog odbora za Ustav da ne raspravlja o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković.

Na pitanje je li traženje izuzeća njegov manevar da spriječi Povjerenstvo u donošenju odluke kaže:

''To je trend iznošenja netočnih činjenica. Povjerenstvo je već konstatiralo da nema sukoba interesa, nema sukoba interesa i molim vas da to prenesete, ovdje je riječ o elementu koji se tiče načela djelovanja dužnosnika", rekao je Plenković. 

Među ostalim, komentirao je i zahtjev poslodavaca za dizanje kvota za strane radnike.

"Ja bih još jednom ponovio fakte. Još smo najesen donijeli odluku bez presedana o 65.000 radnih dozvola za strance. U pojedinim granama čini se da su te kvote konzumirane. Mi smo bili vrlo izdašni, ali naravno da želimo da što veći broj hrvatskih državljana koji su nezaposleni iskoristi taj povoljan trenutak gdje na tržištu rada svatko tko želi raditi može.

Očito se negdje u pojedinim segmentima događa da su radna mjesta oglašena, a nema konkretnih aplikacija. Da bismo bili uspješna turistička zemlja moramo rješavati taj problem da vidimo postoji li prostora za proširenje. Kada nedvojbeno utvrdimo da su iskorištene mogućnosti zapošljavanja naših radnika onda smo spremni i stati iza odluke o proširenju kvota", rekao je.

Na sastanku u Zadru se govorilo o povjeravanju poslova ureda državne uprave županijama, provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, pripremi glavnoga dijela turističke godine te o novom paketu turističkih zakona.

Prvi takav sastanak održan je u Zagrebu u prosincu, radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Dogovorena je praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernoga regionalnog razvoja a sastanci su dosad, osim u Zagrebu, održani u Požegi, Šibeniku, Varaždinu i Rijeci.


Reci što misliš!