Politika

predsjednički izbori

Bernardić: Milanović funkciji predsjednika države može vratiti dostojanstvo

Bernardić: Milanović funkciji predsjednika države može vratiti dostojanstvo
Igor Kralj/Pixsell

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je u ponedjeljak predložiti Glavnom odboru da Zoran Milanović bude SDP-ov predsjednički kandidat, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da Milanović funkciji predsjednika države može vratiti dostojanstvo.

"SDP od Milanovića očekuje pobjedu na izborima i da vrati dignitet i dostojanstvo funkciji predsjednika države", poručio je Bernardić na konferenciji za medije nakon sjednice predsjedništva SDP-a.

Dodao je da su svi članovi predsjedništva podržali tu odluku te da je "uvjet" bila spremnost na borbu i šansa za pobjedu. 

"On je čovjek s velikim političkim i diplomatskim iskustvom koji funkciji predsjednika može vratiti dostojanstvo i integritet. On za tu funkciju ima više nego dobre reference", ocijenio je Bernardić. 

Rekao je da će razgovarati s modernim, progresivnim strankama, modernog i građanskog svjetonazora, odnosno sa strankama s kojima dijele iste vrijednosti, slobode, jednakosti i solidarnosti te sa strankama kojima su neupitni antifašizam i temeljne ljudske slobode, poput prava žena da odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju.

Pozvao je takve stranke da podrže SDP-ovog kandidata i da zajedno krenu u početak promjena u Hrvatskoj.

Što se tiče HNS-a, Bernardić je ocijenio da su izdali svoje birače.  "Njihovu podršku ne možemo zabraniti. Njihovo je pravo da daju svoju podršku kome god hoće, no ja ih ne vidim ni u koaliciji ni na glasačkom listiću", zaključio je Bernardić. 

Zoran Milanović najavio je izjavu za medije u 18 sati.

On je i prije nego što je završila sjednica Predsjedništva na svojoj Facebook stranici objavio da prihvaća kandidaturu. Bez dodatnih komentara objavio je slogan: Predsjednik s karakterom.

Zoran Milanović je od 2007. do 2016. bio predsjednik SDP-a, a od prosinca 2011. do siječnja 2016. obnašao je dužnost predsjednika Vlade nakon što je na čelu tzv. Kukuriku koalicije predvođene SDP-om pobijedio na izborima.

Nakon što je otišao s mjesta predsjednika SDP-a i Vlade, udaljio se iz politike i posvetio privatnom biznisu.


Reci što misliš!