Politika

sad

Donald Trump počinje izbornu utrku za predsjedničke izbore 2020. godine

Donald Trump počinje izbornu utrku za predsjedničke izbore 2020. godine
AP Images

"Bit će ludo", poručio je Donald Trump koji u utorak navečer u Orlandu, na Floridi službeno počinje utrku za predsjedničke izbore 2020.

Republikanski milijarder koji u anketama ne stoji baš najbolje, zna da se mora nametnuti u "sunčanoj državi" ako želi osvojiti drugi mandat kao i trojica njegovih prethodnika, Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton.

Oko 20.000 ljudi se očekuje u Amway Centeru, gdje košarkaški klub Orlando Magic igra domaće utakmice NBA lige.

"Lažne vijesti ne govore o tome, ali oduševljenje u republikanskoj stranci je na vrhuncu", napisao je u objavi na Twitteru nekoliko sati prije nego je ušao u zrakoplov Air Force One, ocijenivši da samo rock koncert može pobuditi veće oduševljenje.

"Pogledajte što se trenutačno događa u Orlandu! Takvo što nije nikad viđeno (osim ako ne svirate gitaru)", dodao je 73-godišnji predsjednik koji je malokad tako razdragan kao kad je pred mnoštvom svojih pristaša.

Nije tajna da će u govoru koji počinje u 20.00 sati (22.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) bivši poslovni čovjek iz New Yorka koji je neprestano u predizbornoj kampanji, objaviti svoju kandidaturu.

Čini se da je Donald Trump, koji se u utrci 2016. predstavljao kao kandidat koji je protiv sistema i protiv elita, odlučan zadržati ton i držanje autsajdera, ali nakon nekoliko godina na vlasti stvari stoje drukčije.

"Drugi put ste ranjiviji", ocijenio je povjesničar Julian Zelizer sa sveučilišta u Princetonu.

Trump će u govoru sigurno istaknuti svoje uspjehe i pohvaliti se brojevima koje on obično naziva "Trumpova ekonomija" i zaprijetiti apokaliptičnim scenarijem ako ga neki demokrat istjera iz Bijele kuće. "Ako 2020. bilo tko drugi dođe na vlast dogodit će se burzovni slom kakav još nije viđen!", objavio je u poruci na Twitteru tijekom proteklog vikenda.

Na Floridu će doputovati potpredsjednik Mike Pence i prva dama Melania Trump.

U toj prigodi će se čuti i glas Trumpovih protivnika koji najavljuju svoje skupove u središtu grada. Na nebu Orlanda će lebdjeti glasovita "beba Trump", golemi balon koji prikazuje Donalda Trumpa kao ljutito dijete s mobitelom.

Osam dana nakon tog skupa, u Miamiju, tristotinjak kilometara južnije, sastat će se dvadeset demokratskih kandidata koji će se sučeliti na stranačkim predizborima.

Nešto više od 500 dana prije izbora ankete na nacionalnoj razini pokazuju da će Donald Trump pretrpjeti težak poraz.

Američki izbori na sredini mandata pokazali su da demokrati jačaju u tzv. Pojasu hrđe (Rust belt).

Florida je sa svojih 29 elektora važna savezna država u američkim predsjedničkim izborima.

Na Floridi se 2000. događala prava psihodrama kada je Vrhovni sud, nakon nevjerojatnog višetjednog zapleta, proglasio pobjedu Georgea W. Busha nad Al Goreom s 537 glasova prednosti.


Reci što misliš!