Politika

izbori u britaniji

Povećana podrška Johnsonu u trećem krugu izbora za britanskog premijera

Povećana podrška Johnsonu u trećem krugu izbora za britanskog premijera
ap images

Boris Johnson je u srijedu učvrstio poziciju favorita u utrci za budućeg britanskog premijera, nakon je bivši ministar vanjskih poslova u srijedu dobio veću potporu zastupnika u trećem krugu izbora u konzervativnoj stranci.

Johnson je dobio 143 od 313 glasova zastupnika konzervativne stranke u Donjem domu britanskog parlamenta, dok je ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt završio drugi s 54 glasa, a ministar okoliša Michael Gove treći s 51 glasom.

Četvrti je ministar unutarnjih poslova Sajid Javid s 38 glasova.

Ministar za međunarodni razvoj Rory Stewart dobio je samo 27 glasova te je eliminiran iz utrke. 

Još će se dva puta glasati u četvrtak kako bi ostala samo dva kandidata. Nakon toga će biti organizirani izbori na kojima mogu glasati svi članovi Konzervativne stranke, njih oko 120 tisuća, te će izabrati novog vođu stranke i budućeg britanskog premijera krajem do kraja srpnja.

Bivši ministar vanjskih poslova i gradonačelnik Londona Boris Johnson rekao je da će izvesti Veliku Britaniju iz EU-a do 31. listopada, sa ili bez sporazuma.

Johnsona je podržao jedan od ranijih kandidata, bivši ministar za Brexit Dominic Raab koji je rekao da će Johnson izvesti Veliku Britaniju iz EU-a do kraja listopada.

"Jedini kandidat koji će to napraviti je Boris Johnson i zato ću ga podržavati da postane budući premijer", rekao je za novine Evening Standard.


Reci što misliš!