Politika

#brexit

Johnson smatra da se s "pravom energijom" sporazum o brexitu može ponovno ispregovarati

Johnson smatra da se s
ap images

Boris Johnson, favorit za nasljednika Therese May na dužnosti premijera, ponovio je u subotu svoje stajalište da se sporazum o brexitu s Europskom unijom može ponovno ispregovarati, izjavivši te kako će "s pravom energijom i privrženošću prevladati zdravi razum".

Johnson je govorio u Birminghamu na prvom od 16 skupova na kojima treba uvjeriti vladajuću Konzervativnu stranku, oko 160.000 njezinih članova, da je on najbolji kandidat koji će izvesti Britaniju iz krize oko brexita.

"Duboko sam uvjeren da će s pravom energijom i pravom privrženošću prevladati zdravi razum, no u slučaju da se to ne dogodi, moramo svejedno biti spremni izaći", rekao je.

"Upravo zato što ćemo se pripremati od sada do 31. listopada za brexit bez dogovora, dobit ćemo sporazum koji nam je potreban", dodao je on.

Ankete i članovi stranke predviđaju kako će Johnson gotovo sigurno naslijediti Theresu May, a rezultati utrke bit će objavljeni u drugoj polovici srpnja.

Čelnik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekli su u petak na marginama summita u Bruxellesu kako nemaju ništa novo za ponuditi novome britanskome premijeru.

"Nema ništa novog jer smo jednoglasno ponovili kako neće biti ponovnih pregovora oko sporazuma o povlačenju", rekao je Juncker.

Tusk je kazao da Europska unija sada treba biti samo strpljiva i čekati kako bi vidjela ima li novi britanski čelnik neke nove prijedloge.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je kako se slaže s čelnicima EU-a glede potrebe za dobrom suradnjom s idućim britanskim premijerom te naglasila kako je sporazum o povlačenju "u cijelosti ispregovaran".

Johnson se osvrnuo i na dolazak policije u njegov dom rekavši kako članove stranke ne zanima zašto je pozvana.

Rano u petak policija je pozvana u londonski dom Johnsona i njegove partnerice Carrie Symonds nakon što su susjedi navodno čuli glasnu svađu. Policija je kasnije priopćila da su "dobro" te da "nije bilo razloga za policijsku akciju".

"Mislim da ih ne zanimaju takve stvari, osim ako sam u krivu", rekao je Johnson na skupu Konzervativne stranke, nakon čega je dobio pljesak publike.

"Mislim da žele čuti koji su moji planovi za zemlju i za moju stranku", dodao je on.


Reci što misliš!