Politika

nastavak tek u srpnju

Porast temperature u Domu županije: Prekinuta županijska sjednica

Porast temperature u Domu županije: Prekinuta županijska sjednica

Zbog izvršenja proračuna za 2018. prekinuta je sjednica Županijske skupštine Zadarske županije. Nije bilo dovoljno ruku za izglasavanje i to zato jer su sjednicu nakon niza stanki napustili - vladajući vijećnici.

Počelo je stankama. Oporbeni vijećnici tražili su skidanje točke o izmjeni u davanju koncesije za korištenje plaže Borik. Prijedlog nije prošao.

A potom su tražili da se s dnevnog reda skine i točka o prodaji zgrade Zavoda za javno zdravstvo na Kolovarama za 15 milijuna kuna. Tada sa sjednice odlaze tri člana Neovisnih za Hrvatsku, a da se s dnevnog reda skine ta točka ruku dižu i pojedini HDZ-ovci. Odlučeno je potom da će se izvršiti još jedna procjena vrijednosti nekretnine.

Novi problem za vladajuće na točki o Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2018. godinu. Prigovarali su oporbeni zašto nisu izvješća korisnika proračuna na dnevnom redu, a odgovarao je župan Božidar Longin:

- Izvješća nisu na dnevnom redu jer su opsežna, mi smo njih prošli na kolegijima i ona su tamo usvojena.

MODES-ov Rudolf Dvorski nazvao je pak proračunski manjak od 18,7 milijuna kuna katastrofom:

- Volio bih da nam netko objasni o čemu se ovdje radi. A predlažem da se glasovanje... ma nemojte odgoditi glasovanje... Nakon ovoga će se uvidjeti da župan više nema podršku svoje stranke, ni vladajuće većine, da nema većinu u Skupštini. Pozvat ću ga nakon ovog glasovanja, ukoliko mu padne ovaj proračun, da odstupi on i njegovi zamjenici.

Vladajući su se pak povukli na konzultacije kako bi utvrdili imaju li dovoljno ruku za izglasavanje ove točke, a kada su utvrdil da nemaju kvorum, sjednicu su prekinuli. Pročelnica za financije i proračun Bibijana Baričević objasnila je tada kako neizglasavanje ove točke ne krije opasnost.

- Pa bi rekao da je na župana Longina izvršen unutarstranački udar. Jer ovo što je sad napravljeno, da on nema većinu u županijskoj skupštini, da mu se skidaju točke mimo njegove volje i da se ne može izglasati izvješće proračuna je jedino moguće uz to da su mu neki otkazali poslušnost, kazao je Marko Pupić-Bakrač iz Akcije mladih.

A što je istina, znat će se 4. srpnja. Za tada je, naime, zakazan nastavak sjednice. Vladajući za konsolidiranje redova imaju deset dana.


Reci što misliš!